Київ. 20 червня. УНІАН. Представники громадських організацій звернулися до депутатів Верховної Ради з проханням не допустити ухвалення законопроекту, який порушує права мешканців гуртожитків.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова комітету захисту мешканців гуртожитків України громадської організації «Народна Рада» Микола Палаш, йдеться про проект закону №4879 від 15 травня 2014 року.

«Ми виступаємо проти цього законопроекту, тому що його статті зводять до нуля можливість проживання мешканців гуртожитків у своїх оселях. Друга стаття цього законопроекту призведе до того, що мешканці будуть змушені знову йти до судів і платити адвокатам і юристам для того, щоб обстоювати своє право на проживання у даних приміщеннях», - сказав Палаш.

Відео дня

За його словами, у разі ухвалення законопроекту, право мешканців гуртожитків на житло регламентуватиметься вже не житловим, а цивільним кодексом, що також спричинить низку негативних моментів.

«Якщо прийняти другу статтю, то вона вже направляє такі дії до цивільного кодексу. У результаті це тягне за собою низку негативних аспектів, а саме укладення договорів оренди. І ми знаємо, що на сьогодні договір оренди має певний термін – 1 рік, після цього люди повинні будуть залишити займані приміщення. Фактично нардепи придумали так: або йдіть до судів і за цивільним законодавством доводьте своє право, або будете на вулиці. Але ми не дозволимо, щоб депутати дали добро власникам гуртожитків виселяти мешканців», - додав Палаш.

Погодився з ним і присутній на прес-конференції заступник голови Всеукраїнської профспілки «Захист прав» Володимир Федерлян.

«У статті 14 даного законопроекту написано, що гуртожитки, які перебувають у приватній власності, можуть не передаватися у комунальну власність. Тобто фактично стаття 14 залишає мешканців гуртожитків навіки рабами і товаром власників гуртожитків», - відзначив Федерлян.

За його словами, під час парламентських слухань за даним законопроектом, в якому брали участь і більше ста мешканців гуртожитків, 90% виступаючих негативно оцінили даний документ, як такий, який не вирішує проблем мешканців, а навпаки – посилює їх. При цьому Федерлян відзначив, що голова робочої групи «Гуртожитки» - депутат Геннадій Зубко запевнив громадськість, що даний проект закону буде відкликано з парламенту за ініціативи громадських організацій. Проте цього не сталося і по сьогодні. Більш того, автори даного законопроекту звернулися до голови Верховної Ради Олександра Турчинова з проханням винести проект на розгляд парламенту.

У свою чергу, Палаш повідомив, що на противагу даному законопроекту громадські організації мають намір розробити свій варіант змін до законодавства, які будуть направлені на реальний захист прав мешканців гуртожитків.

«Ми, громадянські організації за участю мешканців гуртожитків України, протягом 2 тижнів розробимо новий законопроект, в якому дійсно буде враховано ті проблемні питання, які на сьогодні є у жителів гуртожитків», - сказав Палаш.

Він також не виключив, що деякі нардепи, які лобіюють інтереси власників гуртожитків, перешкоджатимуть винесенню альтернативного законопроекту громадських діячів на розгляд парламенту.

Крім цього, Палаш повідомив, що крім звернення до нардепів із закликом не ухвалювати проект закону 4879, громадські діячі підготували звернення в генпрокуратуру з вимогою провести перевірку виконання програми передачі гуртожитків у власність територіальним громадам.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2011 року Верховна Рада продовжила мораторій на відчуження гуртожитків, які будувалися за державні кошти, до 1 січня 2015 року.

У липні 2012 року парламент прийняв програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Зокрема, програма передбачає передачу у власність територіальних громад у 2012-2015 роках більш як 1 тисячу гуртожитків загальною площею майже 2,5 млн. кв. м. Зокрема, у 2012 році пропонувалося передати 214 гуртожитків, у 2013 році - 263 гуртожитки, у 2014 році - 294 гуртожитки і у 2015 році - 287 гуртожитків. Для цих цілей пропонувалося виділити 1,224 млрд грн, з яких 612,2 млн грн, – з держбюджету. Проте, починаючи з 2013 року, з держбюджету не виділялися кошти для фінансування даної програми.

Разом з тим, на початку червня поточного року група депутатів подала до парламенту законопроект, який пропонує продовжити дію мораторію на відчуження гуртожитків, які будувалися за державні кошти, до 2019 року.