Київ. 20 червня. УНІАН. Засуджений бізнесмен Самвел Мартиросян звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням притягнути до кримінальної відповідальності суддю Апеляційного суду Запорізької області, який за словами Мартиросяна, «шляхом шантажу вимагав і отримав» від його родичів хабар.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила адвокат бізнесмена Вікторія Харчук.

Адвокат оприлюднила звернення Мартиросяна, в якому він наголошує на корумпованості суддів і прокурорів. У зверненні наголошується на тому, що цілий рік Генпрокуратура не реагувала на його звернення з приводу судді Апеляційного суду Запорізької області. «Як мінімум 20 разів я звертався: або мовчали, або відправляли у запорізьку обласну прокуратуру, а там проти царька (так Мартиросян назвав суддю - УНІАН) ніхто не піде проти», - процитувала звернення адвокат Мартиросяна.

Відео дня

Мартиросян наголосив на тому, що 16 червня цього року Генпрокуратура все ж зареєструвала його звернення у Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань. Як сказала адвокат, перед цим її підзахисний оголосив голодовку, оскільки тривалий час на його запити не було відповідної реакції.

«Голодовка, яку він оголосив, була не для того, щоб його відпустили, виправдали чи розглянули справу. Він просив, щоб його допитав саме слідчий Генпрокуратури чи прокурор Запорізької області, бо всі інші прокурори, їхні заступники, вони, як були, так і залишились на своїх місцях, і ніхто не реагує на хабар, не фіксує даний злочин», - сказала вона.

За словами Харчук, Мартиросян припинив голодовку, оскільки вимоги були виконані.

«Його вимоги - порушити кримінальну справу, зареєстровані у ГПУ 16 червня. Цим самим ми зрушили з місця це питання, бо 4 роки ми говорили про хабар, і ніхто не звертав уваги, всі відписувались, що це справа суддів і ми не втручаємось у судовий процес… Після того, як ми відправили заяву про голодовку у всі інстанції, зареєстрували злочин, а саме - хабар судді у сумі 50 тис. доларів - у Єдиному реєстрі досудових розслідувань, Мартиросяна відвідав у СІЗО прокурор Запорізької області. Це була єдина вимога, щоб не заступники розглядали, які приховують цю інформацію від прокурора, а щоб ця інформація вийшла за межі області. У даний час вона вийшла за межі області, зареєстрована у ГПУ, і того, чого хотів Мартиросян, він добився, але він хоче систему, коли суддя тримає у страху всю область, поламати. В Запоріжжі один суддя керує усіма. Ми по справі повністю доводимо, що ми невинні, але поки цей суддя на місці, жоден суддя не винесе виправдальний вирок», - наголосила Харчук.

Як заявила адвокат, її підзахисний вже понад 4 роки перебуває у СІЗО.

«Я як адвокат прийшла до вас з проханням врятувати країну і підняти питання про корумпованість суддів і прокурорів. Поки не вирішиться питання корумпованості суддів і прокурорів, у країні нічого не зміниться. На прикладі долі однієї людини, яка 20 років боролась проти режиму Януковича і Пшонки, ми показуємо, що коїться в країні, і як її потрібно врятувати», - додала Харчук.

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня 2013 року адвокати засудженого бізнесмена з Бердянська Мартиросяна - Харчук і Федір Чесняк заявили про порушення прав їхнього підзахисного.

Харчук стверджувала, що справу сфабриковано і замовлено. "Почалося з того, що Мартиросяну в 2010 році запропонували виїхати з території України, інакше він сяде", - сказала вона і додала, що одразу після відмови проти бізнесмена було порушено кримінальну справу. "Були підкинуті наркотики у будинок... Був проведений обшук... У холодильник був підкинутий героїн. Також була підкладена граната в дитячі іграшки ", - розповіла Харчук.

Адвокат звернула увагу, що Мартиросяну був оголошений вирок у районному суді Запоріжжя - три роки позбавлення волі умовно, але підзахисний не був звільнений в залі суду, як передбачає законодавство при умовному покаранні, а направлений у СІЗО. Під час звернення адвокатів до апеляційного суду Харчук повідомили, що тут апеляція не може розглядатися, оскільки вирок не підписаний суддею райсуду. У райсуді адвокат дізналася, що справу повернуто на повторний розгляд. Після повторного розгляду Мартиросяну був винесений вирок - 5 років позбавлення волі.