Київ. 19 червня. УНІАН. У Київському академічному театрі ляльок провідних акторів, у тому числі талановиту молодь, звільняють з роботи під надуманими приводами.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили президент УНІМА, заслужений артист України Леонід Попов, президент юридичної компанії «Анкуша», адвокат Ганна Зосименко, заслужений артист України Сергій Чуркін, режисер-постановник Марина Назаренко, актриса театру ляльок Любов Міхня-Тітарова.

Вони повідомили, що вже тривалий час у Київському академічному театрі ляльок відбуваються події, не сумісні з творчим процесом: провідних акторів, у тому числі талановиту молодь звільняють з роботи під надуманими приводами (за наслідками атестації, скорочення штатів, закінчення строків дії договорів). Наприклад, режисеру-постановнику театру Марині Назаренко, яка отримала престижну театральну нагороду «Пектораль», запропонували або звільнитися з театру, або зайняти посаду гардеробниці.

Відео дня

«За два роки 15 осіб були звільнені…Наша активна діяльність когось не влаштувала, і молоді спеціалісти, які отримали відповідну освіту, були звільнені. Знайшовся привід, щоб звільнити… Хвиля пішла через те, що хто має свою думку в цьому театрі, того звільняють», - підкреслила Назаренко.

Також, за їх словами, постійно скорочується репертуар театру, відбувається лише одна прем`єра на рік, замість 4-5 прем`єр, як це було раніше.

Вони зазначають, що нецільове використання приміщення Київського академічного театру ляльок давно стало буденною справою, а за призначенням працює лише одна глядацька зала театру, мовляв, керівництво театру регулярно здає приміщення для проведення різноманітних банкетів, корпоративів, святкувань днів народження та проведення інших вечірок, незважаючи на те, що Київський академічний театр ляльок збудовано за кошти бюджету м.Києва.

Актори та творчі працівники неодноразово звертались до відповідних державних органів з проханням розібратись в ситуації і посприяти її нормалізації, захистити театр від свавілля і порушення законодавства України, але ситуація не змінилася.

«Конкретні факти: скільки вистав, чи були незаконні звільнення, чи використовується приміщення за призначенням – вони не розглянули. Зараз вже дві скарги направлені (владі)», - зазначила Зосим