Київ. 17 червня. УНІАН. В Україні потрібно змінити підходи до формування виборчих комісій.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник Моніторингово-аналітичної групи «ЦИФРА» Назар Бойко.

За його словами, результати моніторингу функціонування виборчих комісій у день голосування 25 травня 2014 року, проведеного його групою, засвідчив, що сьогодні потрібно змінювати підходи до принципів формування, фінансування та освіти членів виборчих комісій.

Відео дня

Бойко зауважив, що під час виборів в Україні використовується політичний принцип формування комісій, коли суб’єкти виборчого процесу делегують своїх представників до ОВК та ДВК. В той же час, закон України «Про вибори Президента України» передбачає можливість відкликання з подальшою заміною членів дільничних виборчих комісій суб’єктами виборчого процесу. Досвід українських виборів свідчить, що кандидати активно використовують цей механізм для того, щоб змінити баланс представництва у керівному складі дільничних виборчих комісій на власну користь. Для застосування цієї технології основні політичні гравці використовують «технічних кандидатів» для одержання додаткових квот на представництво у керівних складах дільничних виборчкомів. Після формування ДВК, особи, делеговані «технічними кандидатами», замінюються на осіб, лояльних до основного кандидата. Проте, з іншого боку, цей механізм дозволяє визначити – за інтенсивністю зв’язків – «технічних кандидатів», які «підігрують» основним кандидатам.

Найінтенсивнішою є взаємодія між кандидатами в президенти Юлією Тимошенко та Зоряном Шкіряком – 1126 взаємних переходів (585 від Тимошенко до Шкіряка і 541 у зворотному напрямку). На такому ж рівні – 1118 взаємних переходів – зафіксовано між кандидатами Тимошенко і Миколою Маломужем

Кандидат у президенти Петро Порошенко найактивніше взаємодіяв із кандидатами Василем Куйбідою (387 взаємних переходів) та Олександром Клименком (372 взаємні переходи).

Ще одним проблемним моментом останніх президентських виборів була можливість доформовувати склад виборчої комісії за поданням голови комісії, якщо її склад менше необхідної кількості. На думку експерта, це могло впливати на співвідношення представників того чи іншого кандидата в ДВК.

Бойко розповів, що від 26 до 30 відсотків комісій формувалися за поданням голів ОВК.

Загалом голови Окружних виборчих комісій у 191 територіальному виборчому окрузі (інформація щодо 22 виборчих округів на момент створення ДВК була або відсутньою, або неповною) внесли 38 042 подання на членів ДВК. При цьому голови комісій делегували 50 тисяч членів.

У розрізі областей найменше подань від голів ОВК було в Одеській, Волинській, Миколаївській областях. Найбільше – у Хмельницькій, Херсонській, Житомирській. Винятком є місто Київ. У всіх виборчих округах, розташованих в його межах, загалом від голів ОВК було внесено 0,6% подань на членів ДВК. Одним із можливих пояснень цьому є одночасне проведення у столиці із достроковими президентськими також і місцевих виборів.