Київ. 16 червня. УНІАН. Веб-портали органів влади Вінниці і Рівного визнано найкращими в рейтингу ефективності впровадження системи електронного врядування в містах України, підготовленого громадською організацією «Подільське агентство регіонального розвитку», Асоціацією міст України за сприяння організації Transparency International Україна і представленого під час прес-конференції в УНІАН.

Сайти Вінниці і Рівного набрали по 148 балів зі 165, повідомив виконавчий директор «Подільського агентства регіонального розвитку» Олег Левченко.

За його словами, в рамках підготовки рейтингу аналізувалися офіційні веб-сайти 100 українських міст. При цьому для оцінки бралися до уваги рівень інформаційної наповненості сайтів, наявність інструментів зворотного зв'язку і онлайн-послуг, доступність і зручність для користувача. Також організації оцінювали ступінь використання в роботі міськрад елементів електронного уряду і електронних адміністративних послуг.

Відео дня

При оцінці доступності інформації на веб-ресурсах перше місце також зайняв сайт Рівненської міськради, а при оцінці показника «Зворотний зв'язок з громадськістю» - портал Бердянської міськради.

У свою чергу Левченко зазначив, що на сьогодні органи влади недостатньо активно використовують інструменти зворотного зв'язку з населенням.

«Це не дуже ефективно працює в багатьох містах. Немає створеної системи реагування на запити громадян», - сказав він.

Такої ж думки дотримується і керівник проекту ЄС і ПРООН «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг» Олена Урсу.

«Ефективність зворотного зв'язку в багатьох містах є недостатньо розвиненою», - наголосила вона.

Вона також додала, що в Україні необхідно підвищити зручність і доступність надання адміністративних послуг для населення, щоб «громадяни мали можливість повідомити, які аспекти в процесі спілкування з органами влади їх не влаштовують».

Присутній на прес-конференції заступник Вінницького міського голови Володимир Слишинський зазначив, що відкритість даних на веб-сайтах сприяє викоріненню корупції в державних органах.

«Якщо процес відкритий, прозорий і підпорядковується певному алгоритму, який не дає можливості чиновникові ухвалювати рішення на свій розсуд, тоді й процес робиться швидшим, і корупція істотно зменшується», - сказав він.

Слишинський також додав, що завдяки впровадженню різноманітних систем електронного врядування в роботу Вінницької міської адміністрації місцевій владі вдалося скоротити чисельність апарату управління на 10-15% без втрати дієздатності міськради.

Як повідомляв УНІАН, 5 червня уряд реорганізував Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації, утворивши центральний орган виконавчої влади з реалізації політики у сфері електронного управління – Державну службу з питань електронного управління – діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через віце-прем'єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства.

Довідка УНІАН. Електронний уряд – спосіб надання інформації і надання державних послуг громадянам, бізнесу, іншим гілкам державної влади і державним чиновникам, при якому особиста взаємодія між державою і заявником мінімізована і максимально можливо використовуються інформаційні технології.