Київ. 11 червня. УНІАН. У Луганській і Донецькій областях у січні-квітні 2014 року спостерігалося значне зростання попиту на борошно і крупи і, як наслідок, збільшення їх виробництва, що пов'язано з прагненням населення запастися продуктами харчування в умовах бойових дій.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив журналістів директор асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

«Обсяги виробництва борошна на сході України, особливо в Донецькій області, різко зросли. І борошна, і круп. Люди запасаються цими продуктами. Домогосподарства хочуть себе забезпечити», - сказав Рибчинський.

Відео дня

За його даними, за 4 місяці поточного року виробництво борошна в Україні зросло на 2,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 798 тис. тонн, тоді як у Донецькій області воно збільшилося на 18,1%, до 85 тис. тонн, а в Луганській – залишилося без змін на рівні 4 тис. тонн.

При цьому обсяг виробництва круп у країні за зазначений період, за словами Рибчинського, скоротився на 5,3% - до 109,2 тис. тонн, тоді як у Донецькій області він зріс на 136,9%, до 1 тис. тонн, а в Луганській – на 13%, до 9,1 тис. тонн.

Також голова асоціації «Борошномели України» додав, що подальша ескалація конфлікту на сході України може поставити під загрозу експорт борошна з країни, оскільки її левова частка вивозиться через Маріупольський морський торговий порт.

«Ситуація, яка склалася в Донецькій області, може внести серйозні корективи і в експорт українського борошна. Річ у тім, що за підсумками минулого року 53% борошна відвантажувалося через Маріупольський порт. Якщо виникне ситуація, яка створить неможливі умови для роботи цього порту, то. може істотно постраждати доходна частина бюджету і прибуток підприємств, які відвантажують борошно», - сказав Рибчинський.

При цьому він не уточнив, який обсяг борошна Україна може експортувати в 2014 році, проте зазначив, що, швидше за все, цей показник буде менший, ніж торік, коли вітчизняні борошномели поставили на зовнішні ринки 220 тис. тонн борошна.

Як повідомляв УНІАН, після анексії Росією українського Криму, якій передувала військова окупація півострова і нелегітимний референдум про його вихід з України, Росія не залишила спроб дестабілізувати ситуацію в Україні.

У середині квітня російські озброєні бойовики і проросійськи налаштовані терористи захопили адміністративні будівлі у ряді міст Донецької області, а також у Луганську, а потім незаконно проголосили створення так званих «Донецької народної республіки» і «Луганської народної республіки». Бойовики викрадають, катують і вбивають людей, захоплюють заручників. Для стабілізації ситуації в регіоні українська влада прийняла рішення про проведення Антитерористичної операції. На даний час у східних областях країни продовжується кровопролитний збройний конфлікт.

Легітимна влада Донецької й Луганської областей запевняє, що регіони повністю забезпечені продовольством, незважаючи на труднощі в пересуванні транспорту.