Київ. 10 червня. УНІАН. У Києві презентовано спільний альбом "Подих" української етноспівачки Illaria та електронного музиканта, діджея Олександра Надемського.

На прес-конференції в УНІАН Надемський повідомив, що в нього – «російськомовного українця» - ідея створення проекту українською мовою виникла під час акції на захист мови біля Українського дому у 2012 році. За його словами, голодування людей «стало переломним моментом, і захотілося щось зробити для української мови, української культури». Він зазначив, що йому приємно, що Illaria «повірила і довірилась цьому проекту».

Як сказала Illaria, вона виконує власні пісні в етнічному стилі або народні пісні. «Я ніколи б не подумала, що буду співати чиїсь пісні, але коли я почула, то відгукнулася, бо я відчула, що це мій матеріал», - сказала співачка і додала, що «вдвічі приємно робити цю роботу, коли ти розумієш, що ти як музикант експериментуєш, ти виражаєш себе творчо і твоя робота може принести користь комусь».

Відео дня

За словами Надемського, було підтримано благодійний проект "Подих життя", який здійснює благодійний фонд "Свічадо" спільно з Українською біржею благодійності з метою придбання апаратів штучної вентиляції легенів новонароджених і глибоко недоношенних малюків. «Купуючи альбом, кожна людина підтримує проект», - сказав Надемський.

Він зазначив, що кошти від дисків підуть на закупівлю апаратів, а також найближчим часос буде організовано ряд концертів.

Illaria повідомила, що в Європі існує практика реалізації таких проектів, «і якщо ми хочемо в Європу, то це теж хороший крок назустріч традиціям, які є у світі, коли музиканти своєю творчістю, завдяки грошам від туру, від продажу дисків ідуть на поміч людям чи в своїй країні, чи в іншій країні».

За словами директора Української біржі благодійності Ірини Гуцал, завдяки даному проекту «ми використовуємо потенціал творчих людей для того, щоб донести ідею благодійності».

«Такий симбіоз взаємної підтримки може бути більш успішним, оскільки енергетичний ефект від такого роду проектів є набагато важливіший, ніж ефемерні надумані ідеї». - додала вона.

Як сказала Гуцал, усі кошти, зібрані від офіційного продажу альбому, будуть спрямовані на реалізацію благодійного проекту "Подих життя", і «ми будемо використовувати всі наші ресурси, які маємо, для того, щоб зібрати засоби на проект».

Заступник голови правління благодійного фонду "Свічадо" Ярослав Ярославський зауважив, що оскільки держава не закуповує апарати штучної вентиляції легенів новонароджених і глибоко недоношенних малюків у необхідній кількості, але у лікарнях є потреба в них, тут потрібна благодійна допомога. За його словами, один такий апарат «рятує 10-100 дітей щорічно». Ярославський висловив сподівання, що такий апарат буде скоро закуплений завдяки продажу альбому «Подих».