Київ. 5 червня. УНІАН. Представники малого бізнесу просять уряд дати негативну оцінку і спільно з ними доопрацювати зареєстрований у Верховній Раді законопроект, що передбачає надання місцевим владам права забороняти продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент «Національної організації роздрібної торгівлі» (НОРТ) Микола Ганул.

«Ми звертаємося до уряду з проханням не підтримувати даний законопроект і дати йому негативну оцінку», - сказав він.

Відео дня

За словами Ганула, ухвалення закону в тому вигляді, в якому він поданий, сприятиме розвитку корупції на рівні органів місцевого самоврядування і стимулюватиме нелегальні продажі алкогольної і тютюнової продукції.

«Це (ухвалення закону - УНІАН) приведе до масової корупції на рівні органів місцевого самоврядування і, як результат, банкрутства дрібного роздробу, для якого торгівля підакцизними товарами є основним джерелом існування», - сказав Ганул.

Присутній на прес-конференції юрист «Асоціації Київ-МАФ» Петро Кузьменко зазначив, що в поданому законопроекті відсутні чіткі методи і принципи, якими керуватимуться місцеві влади у разі обмеження або заборони продажу алкоголю і сигарет.

«На жаль, ніяких методів, ніяких принципів, за якими місцеві ради ухвалюватимуть такі рішення і упроваджуватимуть такі заборони на реалізацію, ні в цьому, ні в інших нормативних документах не вказано», - сказав Кузьменко.

Разом з тим, член ради підприємців при Кабінеті міністрів Геннадій Черевко підкреслив, що, прийнявши вищезазначений закон, держава «ризикує не зібрати податкові надходження з підакцизних товарів».

«Цей закон може сильно зашкодити легальним надходженням до бюджету грошових коштів від роздрібної торгівлі в малому бізнесі», - заявив він.

При цьому експерти додали, що учасники ринку підтримують ініціативи, які сприяють здоровому способу життя, проте законопроект на даний момент потребує доопрацювання за участі представників малого бізнесу.

Довідка УНІАН. У квітні поточного року народний депутат і лідер партії «Нове життя» Леся Оробець подала до ВР законопроект №4747, що передбачає повернення сільським, селищним і міським радам права забороняти або обмежувати продаж і вживання пива, алкогольних, слабкоалкогольних напоїв і тютюнових виробів у встановлених місцях. Раніше органи місцевого самоврядування згідно із законодавством мали можливість забороняти продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів, проте в 2010 році були ухвалені зміни до закону про регулювання виробництва і обороту цієї продукції, внаслідок чого місцеві влади втратили таке право.

На думку Оробець, її ініціатива сприятиме зниженню шкідливого впливу алкогольної і тютюнової продукції на здоров'я населення України.