Київ. 29 травня. УНІАН. Представники музичної індустрії України закликають Міністерство економічного розвитку і торгівлі, у підпорядкуванні якого перебуває Держслужба інтелектуальної власності, створити робочу групу для розгляду механізмів захисту авторських прав у країні.

Відповідну заяву на прес-конференції в УНІАН озвучив директор громадської організації «Коаліція виконавців і продюсерів України» Дмитро Прикордонний.

«Я хочу звернутися до Мінекономіки, до пана Шеремети (міністр економрозвитку Павло Шеремета - УНІАН). Ми хотіли б створити робочу групу, і разом з артистами і авторами розробити законопроект про спільну відповідальність провайдерів», - сказав він.

Відео дня

За словами Прикордонного, суть законопроекту полягатиме в тому, що правовласник, у разі виявлення нелегально розміщеного на сайті продукту інтелектуальної власності, зможе звернеться до інтернет-провайдера з проханням заблокувати даний ресурс.

«Провайдер повинен розпочати розбиратися, чи дійсно у сайту є права на розміщення цього контенту. Провайдер, принаймні, включається в ці «розбірки» і в гіршому випадку потрапляє до суду і виступає як третя сторона, після чого закриває піратський контент на сайтах, які існують у цього провайдера», - зазначив Прикордонний.

Присутній на прес-конференції перший секретар економічного відділу Посольства США в Україні Крістофер Сміт підкреслив, що питання захисту прав інтелектуальної власності є першочерговим. «США завжди дуже підтримували захист інтелектуальних прав в Україні. Чому так відбувалося? Основна причина в тому, що ми завжди хотіли бачити Україну сильною економічно, а захист прав інтелектуальної власності є ключовим питанням для сучасної економіки», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у 2013 році Торговельне представництво США (USTR) у щорічному «Списку 301» поставило Україну на перше місце з порушення прав інтелектуальної власності.

Наприкінці травня минулого року USTR ініціював розслідування проти рівня захисту авторських прав, державного регулювання та практик у сфері дотримання прав інтелектуальної власності в Україні.

28 лютого 2014 року було завершено розслідування проти України, за результатами якого Торговельним представництвом було прийнято рішення, що неефективний захист авторських прав в країні завдає шкоди економіці США.

Водночас, у зв'язку зі складною політичною та економічною ситуацією в Україні USTR ухвалив рішення поки не застосовувати заходи.