Київ. 28 травня. УНІАН. Нова Конституція України повинна враховувати головні вимоги народу, стати документом громадянського примирення, істотного посилення демократизації та антикорупційності влади і має бути прийнята на всенародному конституційному референдумі.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловили члени організаційного комітету із проведення всенародного референдуму із затвердження нової редакції Конституції України.

“Перед нами одне з головних питань - це забезпечити в Україні мир, спокій, розвиток, примирення між сторонами, які знаходяться, на жаль, сьогодні в непорозумінні... Щоб остаточно поставити крапку в питанні конституційного устрою країни, прав і свобод громадян, які стосуються контролю за владою, і прийняття участі кожної людини у справах держави, щоб ніхто, крім нас, крім громадян, не міг за нас вирішувати долю країни щодо приєднання чи неприєднання до військово-політичних блоків чи вступу до інших наддержавних структур... Тому ми вважаємо, що нам потрібно сьогодні прийняти нову редакцію Конституції”, - сказала голова оргкомітету громадянської ініціативи «За народну Конституцію!» Людмила Супрун.

Відео дня

Вона підкреслила, що право ініціювати і приймати Основний закон мають виключно громадяни, “і для цього потрібно провести конституційний референдум”.

“Ми вважаємо, такий документ (новий текст Конституції) повинен бути прийнятий виключно на конституційному всенародному рефередумі... Тільки конституційним референдумом можна підтвердити єдність країни і недоторканність кордонів, і дати відповідь на питання, які стосуються територіальної цілісності країни - і на сході, і на півдні. І ніхто інший, крім народу, цього не зможе зробити. Саме тому ми ініціюємо проведення такого конституційного референдуму”, - зауважила Супрун.

Екс-голова Верховної Ради Олександр Мороз пояснив, що, зокрема пропонуються зміни, “які назріли, яких вимагає суспільство”. За його словами, основними принципами майбутньої Конституції повинні стати ліквідація обласних і районних адміністрацій та посилення органів місцевого самоврядування.

“Пропонуються такі зміни: Україна утвердиться як цілісна унітарна держава, у межах кордонів, визначених чинною Конституцію, з розвинутим місцевим самоврядування, без федералізації. Тим самим, прийнявши цю Конституцію, ми нейтралізуємо ті референдуми, які пройшли в цьому році в Криму, в деяких східних областях - саме правом народу перевершити ті незаконні дії, які були здійснені шляхом таких референдумів. По-друге, встановлюється парламентсько-президентська форма правління європейського типу. Наступне - ліквідовуються державні адміністрації, виконавча влада здійснюється виконкомами відповідних рад, створюються всі можливості для повноцінного самоврядування, контролю над владою, в тому числі для подолання корупції”, - сказав він.

Пропонується, щоб українська мова залишила статус державної, продовжив Мороз, “російська мова отримала статус офіційної, і всі мови в країні отримують гарантії розвитку з боку в державі”.

“Наступний презмдент і депутати (згідно з пропозиціями) обиратимуться на 4 роки, причому з обмеженням: два рази поспіль не більше, і депутати в тому числі”, - уточнив Мороз.

Також пропонується у новому тексті Конституції обмежити недоторканність депутатів і суддів за прикладом європейських країн, щоб ніякі посадовці не мали права вносити зміни до Основного закону.

“Вносити зміни до Конституції зможуть тільки всеукраїнські установчі збори із числа депутатів усіх рівнів, починаючи від сільської ради до Верховної”, - пояснив екс-голова ВР і додав, що нову Конституцію Україна може отримати вже на початку вересня цього року.

Герой України, кандидат технічних наук Леонід Каденюк також упевнений, що Конституцію необхідно приймати шляхом референдуму, оскільки Верховна Рада, швидше за все, “буде робити все, щоб працювати до 2017 року і не дати можливості бути цій Конституції прийнятою”.

“Ми хочемо прийняти народну Конституцію не під першого президента, не під другого, не під п’ятого, не під десятого, а прийняти Конституцію для народу України, у якій би кожен громадянин України міг побачити себе. Хотілося б, щоб громадяни прийняли активну участь в цьому процесі”, - підкреслив екс-голова Конституційного Суду України Валерій Пшеничний.

На переконання голови Федерації роботодавців Києва Андрія Антонюка, нова Конституція вже давно на часі. “Сьогоднішня Конституція і чинне законодавство не виконують свою основну функцію і не гарантують в Україні верховенства права, ефективного і дієвого захисту прав і свобод людини та громадянина, в тому числі роботодавців і працівників. Наша держава не може далі продовжувати жити в режимі беззаконня і ручного керування”, - зауважив Антонюк, -  "Наша мета -створити справді народну Конституцію, яка дієво захищатиме кожного громадянина. В Україні, яка хоче бути частиною ЄС, основним пріоритетом має бути закон і законність. Це дасть можливість зупинити занепад та розпочати нашу новітню європейську історію, - додав А. Антонюк.

Лідер всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентська республіка» Павло Вікнянський заявив, що “історія України не залежить від прізвищ, вона залежить тільки від справедливого соціально-економічного порядку та правил гри. Ми нарешті маємо право зайнятися проектом модернізації країни”.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/48616