Київ. 26 травня. УНІАН. Голосування на виборах президента України було прозорим і ефективним без значних порушень.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) Пітер Новотни.

“За нашими попередніми оцінками, голосування 25 травня було проведено прозоро й ефективно”, - сказав Новотни.

Відео дня

За його словами, зафіксовані незначні порушення, які істотно не вплинули на хід голосування і його результати.

Новотни відзначив значні поліпшення у процесі організації ходу голосування порівняно з парламентськими виборами 2012 року.

Водночас, спостерігачі ENEMO зафіксували порушення на Закарпатті, де члени однієї з виборчих комісій робили позначки на зворотному боці бюлетенів. Мета таких дій зараз вивчається, підкреслив Новотни.

Також глава місії спостерігачів повідомив про погрози і залякування виборців і членів комісії з боку озброєних терористів у Донецькій області, де були присутні спостерігачі ENEMO.

Загалом у ході президентських виборів в Україні 300 спостерігачів ENEMO відвідали 152 виборчих дільниць, а також вивчали всі етапи виборчого процесу, включаючи роботу в окружних і Центральній виборчій комісії. Остаточний звіт спостерігачів буде опублікований після завершення виборчого процесу за 1-2 місяці, повідомив Новотни.

Довідка УНІАН. Місія ENEMO фінансується Національним демократичним інститутом міжнародних відносин, Агентством США з міжнародного розвитку, а також Бюро з питань демократії, прав людини і праці Державного департаменту США, Посольством ФРН в Україні і Європейським фондом розвитку.