Київ. 23 травня. УНІАН. У рамках пілотного проекту “Очі України”, який стартує у день виборів 25 травня, власники смартфонів з операційною системою «Андроїд» зможуть фіксувати порушення, а також відправляти стрім-відео на сайт Opir.org

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив голова громадської організації OPIR.Org Владислав Грезєв.

За його словами, проект виник 20 лютого під час Майдану і винконував функцію координації людей, а також висвітлював події.

Відео дня

“Сьогодні ми раді анонсувати проект “Очі України”, котрий, по суті, являє собою платформу, де кожен громадянин та спостерігач на виборах, який має технічні можливості, а саме смартфон, може завантажувати будь-які матеріали та висвітлювати порушення на виборах”, - сказав він.

У свою чергу, заступник голови громадської організації OPIR.ORG Іван Пасічник повідомив, що сервіс буде запущено для того, аби люди могли оперативно передавати інформацію з виборчих дільниць, завантаживши собі відповідний додаток на смартфони з ОП «Андроїд» з версією 3.3. Також, за його словами, можна буде телефонувати на «гарячу лінію», номер якої вказано на сайті.

“Буде карта України на смартфоні, де будуть вказані всі дільниці, і якщо будете додавати відео з мобільного додатку, то він дивиться, з якого геоположення ви це додадаєте, дивиться найближу дільницю і пропонує вам варіанти. Потім відео переноситься на сайт”, - сказав Пасічник.

За словами Грезєва, можна буде додавати і стрім-відео. “Всі, хто матиме можливість доступу до стріму, зможе завантажувати цей стрім через сервіс і робити пряме включення з місця подій”, - сказав він.

Як зауважив Грезєв, вся інофрмація, яка надходитиме на сайт, зберігатиметься на окремому сервері. “Вся інформація буде зберігатись на сервері, і до нас потім може звернутись будь-яка фізична або юридична особа для того, щоб отримати ці матеріали і використати їх потім, скажімо, в судах. Мета нашої ініціативи – провести чесні вибори і проконтролювати цей процес”, - додав він.

Заступник голови правління, керівник програм ВГО “Комітет виборців України” Наталія Лінник подякувала ініціаторам проекту за запрошення долучитись до нього. “Наші спостерігачі будуть брати активну участь у стрімінгу за допомогою цього нового сервісу, який надає нова ініціатива”, - сказала вона.

Організатори проекту також повідомили, що під час усіх наступних виборів в Україні будуть використовувати цей проект.