Київ. 21 травня. УНІАН. За посередництва “технічних кандидатів” претенденти на посаду президента України, зокрема, найбільш рейтингові, намагаються збільшити своє представництво в ДВК, особливо у керівних складах дільничних комісій.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник Моніторингово-аналітичної групи «ЦИФРА» Назар Бойко, посилаючись на зібрану інформацію щодо рівня проведених замін членів ОВК і ДВК у розрізі виборчих округів та областей.

Він нагадав, що станом на 6 травня Окружні виборчі комісії утворили понад 32 тис. ДВК і із загальної кількості у 354 тис. осіб, 315 тис — члени ДВК, подані від кандидатів у президенти. Бойко звернув увагу, що згідно зі статтею 30 закону “Про вибори президента України”, можна достроково припиняти повноваження члена ДВК, якщо внесено відповідне подання кандидатом у президенти.

Відео дня

“Наразі цей механізм використовується зовсім не для того, щоб покращувати роботу дільничних виборчих комісій в разі, якщо її член захворів чи відмовився працювати у комісії, а для того, щоб надавати певні преференції кандидатам, які мають кадровий потенціал, мають фінансовий і адміністративний ресурси, щоб збільшити своє представництво в ДВК”, - заявив Бойко.

Моніторингова група виявила, що за період з 6 по 14 травня було здійснено 5 тис. 688 таких маніпуляцій.

“Ми вирахували, що було 5 тис. 688 членів ДВК, які представляли в дільничних комісіях одних кандидатів, а через неповних два тижні вони представляли у виборчих комісіях інших кандидатів. Почали розбирати ситуацію і виявила кандидатів, у яких найбільше попарних зв’язків”, - зазначив керівник групи “Цифра”.

Відповідна таблиця з демонстрацією кількості взаємних переходів між усіма кандидатами у президенти була представлена журналістам на прес-конференції. Коментуючи її, Бойко зазначив, що найбільш активно у ці процеси були залучені пари кандидатів: Юлія Тимошенко — Зорян Шкіряк (1126 взаємних переходів), Тимошенко — Микола Маломуж (1118), Маломуж-Шкіряк (621); Петро Порошенко — Василь Куйбіда (429 взаємних переходів), Порошенко — Олександр Клименко (372); Михайло Добкін — Ренат Кузьмін (219 взаємних переходів).

“Ми подивилися на якісний зріз даних. Наприклад з 1267 членів ДВК, які були на початку в Тимошенко і які пізніше виявилися по квотах інших кандидатів, то з цієї кількості осіб на початку 124 були головами ДВК, 76 — заступниками голів, 135 секретарями і 934 — просто членами ДВК. Пізніше, через два тижні розбивка тих самих людей: 494 опинилися на посадах голів ДВК, 198 — на посадах заступників комісій, 249 — секретарів і тільки 326 виявилися на посадах членів ДВК,” - розповів представник моніторингової групи, зазначивши, що в результаті кількість осіб в керівному складі зросла з 335 до 941.

Зокрема по Порошенко, за його інформацією, це співвідношення 177 і 357 членів ДВК на посадах голів, заступників та секретарів дільничних комісій.

“Ми встановили, що ця діяльність з боку кандидатів в президенти є цілеспрямована і спланована. Всі ці маніпуляції робляться для того, щоб покращити свій результат голосування в день виборів”, - сказав Бойко, як приклад навівши норму, що саме ДВК вирішує, чи вважати дійсним бюлетень з якимось особливими позначками.

“Якщо комісія контролюється потрібним кандидатом, то бюлетень з позначкою за відповідного кандидата буде зарахований, якщо не за свого кандидат, відповідно комісія може проголосувати, що бюлетень визнано недійсним. Таким чином можна впливати на кількість бюлетенів за свого кандидата”, - роз’яснив Бойко.

“Ці дані свідчать про те, що зберігається на виборах поняття “технічних кандидатів”. Хоча втішає, що це відбувається не на такому рівні як це було у 2012 р., коли ПР мала до 40 технічних політичних партій...”, - резюмував він.

Бойко анонсував прес-конференцію орієнтовно через тиждень після дня виборів, на який представлять результати обробки даних щодо нинішніх виборів.

“Тим самим ми хочемо започаткувати певний етап, можливо, попередній для реформування адміністративної системи виборів в Україні. Оскільки навіть без цих ситуацій, про які ми говорили сьогодні, існує безліч інших проблемних моментів”, - зазначив він.