Київ. 21 травня. УНІАН. Світовий конгрес Українців (СКУ) та Український конгресовий комітет (УКК) Америки організували свої місії спостерігачів за позачерговими виборами в Україні, в складі яких налічується загалом 458 осіб.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили голова місії СКУ, федеральний суддя США Богдан Футей та голова УКК і співголова спостережної місії УКК в Україні Тамара Олексій.

Як зазначив Футей, Центральна виборча комісія України зареєструвала 236 міжнародних спостерігачів від Світового конгресу українців з 22 країн світу. Більшість цих спостерігачів мають досвід моніторингу за виборчими процесами в Україні під час попередніх виборів, зокрема, парламентських виборів 28 жовтня 2012 р. та повторних виборів народних депутатів України у п’яти проблемних округах 15 грудня 2013 р.

Відео дня

Міжнародна місія СКУ, за словами Футея, є третьою за величиною міжнародною місією на позачергових президентських виборах після спостережної місії ОБСЄ, яка налічує 1056 осіб та Європейської мережі організацій зі спостереженнями за виборами з 382 осіб.

У день виборів спостерігачі від місії СКУ будуть вести моніторинг у 21 області України, в тому числі й там, де проходитимуть вибори міських голів.

Як зазначалось, місія СКУ на виборах активно співпрацюватиме з місією складової організації СКУ - Українським конгресовим комітетом із 222 спостерігачів, а також спостерігачами від громадської мережі ОПОРА та Комітетом виборців України.

Головний спостерігач місії СКУ, третій заступник президента Світового конгресу українців Петро Штик зазначив, що їхні спостерігачі є добровольцями і самі покривають свої витрати з приїзду та проживання в Україні. Серед них, зокрема, українці з Молдови, Білорусі, Франції, Польщі і навіть з Росії.

“Це звичайні, але віддані демократичним ідеалам люди, які вболівають, щоб Україна була єдиною, незалежної і самостійною державою, і територіально ціла”, - підкреслив Футей.

За словами Олексій, учасники місії УКК так само є добровольцями. Це люди як з Америки, так і з інших країн. Вони будуть спостерігати як відбуваються вибори в 14 областях України, а також за виборами на закордонних дільницях в Америці.

Футей повідомив, що у день виборів, тобто 25 травня, місія СКУ передбачає зробити три інформаційних повідомлення щодо того, як відбувається голосування, а зранку 26 травня — провести прес-конференцію за результатами спостереження.

“Ми сподіваємося, що вибори відбудуться чесно. Що наші спостерігачі може будуть звітувати нам , що все пройшло прозоро і згідно з міжнародними стандартами виборчого процесу, щоб всі — ви і ми — могли бути горді того, що нарешті вибори в Україні були такими, які ми всі хотіли бачити, і що ми всі будемо горді з тої причини, що буде обраний чи в першому, чи в другому раунді президент з дійсним волевиявленням народу”, - резюмував голова місії СКУ.