Київ. 20 травня. УНІАН. Представники 20 бізнес-асоціацій закликали Кабінет міністрів ліквідувати державну монополію на утилізацію відходів упаковки.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили віце-президент із стратегічного розвитку Американської торгової палати в Україні (ACC) Тарас Качка і голова Української пакувально-екологічної коаліції «УкрПЕК» Володимир Слабий.

«Державна компанія («Укрекоресурси» - УНІАН) є де-факто монополістом, але практика останніх років показала, що, скільки б грошей туди не надходило — вона не здатна сама ефективно утилізувати відходи упаковки», - сказав Качка.

Відео дня

«А гроші є, адже бізнес постійно платить», - додав він.

За словами Качки, існуюче в Україні законодавство в цій сфері зводиться лише до підтримки монополії, а для зміни ситуації необхідно переглянути законодавчу базу з використанням світового досвіду.

У свою чергу, Слабий зазначив, що, згідно з діючими нормами державного регулювання, для початку митного оформлення товарів імпортер повинен сплатити послуги державного підприємства «Укрекоресурси» і одержати дозвіл екологічного інспектора, внаслідок чого виникає простір для корупційних схем.

«При цьому, хоча ДП «Укрекоресурси» і одержує більш як 100 млн. грн на рік, фактично послуги не надають, в результаті добросовісні імпортери повинні укладати додаткові договори з альтернативними підрядниками», - сказав Слабий.

Він зазначив, що в Україні на сьогодні показник утилізації упаковки не перевищує 4%, тоді як діюча в ЄС система розширеної відповідальності виробника забезпечує утилізацію до 60% таких відходів.

Присутній на конференції директор Ліги виробників харчових продуктів Геннадій Кузнєцов повідомив, що на сьогодні розроблено законопроект “Про упаковку і відходи упаковки”, який відповідає нормам ЄС і вже пройшов всі узгодження, але досі так і не переданий Кабміном у Верховну Раду для розгляду.

Законопроект передбачає перекласти відповідальність за утилізацію упаковки на виробника, що дасть змогу ефективно очистити вулиці від відходів і водночас завантажити вітчизняні потужності з переробки відходів, які зараз підприємства змушені спеціально імпортувати.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Кабінет міністрів України вніс на розгляд парламенту черговий пакет законопроектів, спрямованих на гармонізацію принципів ведення бізнесу із загальносвітовою практикою в частині спрощення дозвільних процедур і відповідності виробничих стандартів України стандартам Європейського Союзу.

Представлені закони спрямовані на те, щоб допомогти українським підприємствам синхронізувати стандарти з ЄС.

Раніше Павло Шеремета заявляв, що формування регуляторної платформи, яка дає змогу Україні увійти до першої десятки країн за легкістю ведення бізнесу, є одним їх ключових завдань Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, а при розробці законів з дерегулювання української економіки враховуватиметься досвід провідних країн рейтингу за легкістю ведення бізнесу

Довідка УНІАН. Державне підприємство «Укрекоресурси» створено в 2001 році, є єдиним уповноваженим підприємством, яке відповідає за побудову на загальнонаціональному рівні системи збирання та утилізації відходів як вторинної сировини, а також за організацію системи роздільного збирання твердих побутових відходів.

До структури держпідприємства станом на кінець 2012 року входили 26 представництв в Україні, три комплекси з переробки відходів, інформаційно-аналітичний і санітарно-медичний центр. У 2012 році підприємство одержало доходи у розмірі 120 млн. грн.