Київ. 19 травня. УНІАН. Юристи створили бізнес-палату з повернення майна, незаконно відібраного у бізнесу через тіньові схеми, які діяли останніми роками.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова громадської організації “Українське юридичне товариство” Олег Березюк.

“Ми домовилися про співпрацю і природно, що міністерство (Міністерство юстиції – УНІАН) узялося за координацію цієї роботи”, - сказав Березюк.

Відео дня

За його словами, першочерговим завданням бізнес-палати буде виявлення діючих тіньових схем і передача матеріалів до компетентних державних органів, що вимагає ефективної взаємодії з органами влади.

“Для того, щоб вирішити проблему, потрібно об'єднувати зусилля і держави, і громадянського суспільства, тому що це справа всього нашого народу - кошти вкрали у всіх нас”, - повідомив Березюк.

Як повідомляв УНІАН, міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що з держбюджету минулого року було виведено 290 млрд грн, а з урахуванням державних гарантій прихований дефіцит бюджету становив, разом з приватним сектором, близько 800 млрд грн.

За його словами, велика частина цих коштів виводилася через відповідні офшорні зони за кордон. При цьому тільки з місцевих бюджетів, спеціальних фондів було незаконно виведено близько 70 млрд грн.

За підрахунками Федерації роботодавців України, обсяг хабарів, які український бізнес був змушений платити чиновникам, досяг 160 млрд грн на рік. Основна складова обсягу хабарів - це безпосередньо хабарі і відкати, які виплачуються при проведенні процедури державних закупівель, повернення ПДВ, митного оформлення і відносин у аграрній сфері.