Київ. 16 травня. УНІАН. Представники громадськості та лікарі закликають владу виділити кошти на ремонт апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) у лікарнях.

Про це президент громадської організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров’я населення» Ігор Гендель сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, фахівці Науково-дослідного центру охорони здоров’я населення та навколишнього середовища України провели у 660 лікарнях моніторинг технічного стану апаратів ШВЛ виробництва ДП «Буревісник».

Відео дня

«2139 апаратів ШВЛ вимагають сервісного обслуговування та ремонту, який не проводився з початку експлуатації. Вже завтра вони можуть вийти з ладу. Це гостра проблема. У державі грошей на це немає, ми це розуміємо. Однак необхідно вишукати ресурси на те, щоб було проведено мінімальний технічний огляд та ремонт цих апаратів», - сказав Гендель.

Він закликав органи влади, кандидатів на посаду президента України звернути на цю проблему особливу увагу.

За словами Генделя, на районному рівні керівникам медичних закладів дуже важко знайти кошти на ремонт апаратів ШВЛ.

«Це питання вчорашнього дня. Ми стикаємося щодня зі зверненнями щодо нагальності цієї проблеми. Чекати, доки прийде новий президент, може бути пізно», - наголосив Гендель.

Своєю чергою головний анестезіолог МОЗ України, професор Фелікс Глумчер зазначив, що невідкладної медичної допомоги потребують понад 500 тисяч пацієнтів на рік, з них вдається врятувати понад 400 тисяч.

«Це найтяжчі пацієнти, тому анестезіологія - одна з головних галузей медицини. Перше, з чим стикаються наші медики, – це надати швидко і правильно першу медичну допомогу. Саме ці апарати життєво необхідні для пацієнтів у важкому стані і потребують інтенсивної терапії. Наявність апаратів штучної вентиляції легень є дуже важливою. У нашій країні є проблема з такою апаратурою – маємо її нестачу. З 5,5 тисяч апаратів понад 2 тисяч вичерпали свій ресурс», - сказав Глумчер.