Київ. 15 травня. УНІАН. Представники та активісти Громадського руху "Майдан" утворюють  Комітет примирення та закликають всі сторони збройного протистояння на сході припинити вогонь, зупинити кровопролиття та сісти за стіл переговорів.

Відповідне звернення було озвучено сьогодні на прес-конференції в УНАІН активістом Нічної варти Майдану Сергієм Похилевичем.

За його словами, сьогодні у протистояннях беруть участь, окрім Збройних Сил України, приватні військові формування, а кримінальні озброєні угруповання з різних областей, користуючись політичною ситуацією, займаються мародерством і грабунками.

Відео дня

"Ми пропонуємо усім без виключення учасникам протистояння припинити застосування зброї і зупинити кровопролиття", - зацитував заяву Похилевич.

Автори документу також закликають сторони конфлікту забезпечити переговори між їхніми представниками без участі вищої влади, оскільки, на переконання активістів Майдану, саме нова влада "скористалася перемогою народу і встановлює свій олігархічний режим". Крім того, сторонам протистояння пропонується забезпечити представництво народу України на міжнародних переговорах, забезпечити безпеку переговорів і перевести конфлікт у правове поле. А для вирішення цих завдань ініціюється утворення Комітету примирення, до якого можуть увійти всі,  хто зможе допомогти повернути ситуацію у мирне русло.

Коментуючи ініціативу утворення Комітету і заклик до переговорів, представник Громадського руху "Майдан" Олександр Ржавський зазначив: "Якщо влада не здатна щось зробити для примирення, ми повинні захистити себе самі". "Ми пропонуємо всім, хто тримає зброю в руках, негайно припинити її використання! Ми не пропонуємо негайно звільнити захоплені приміщення, здати зброю, зв’язати собі руки і здатися, ми пропонуємо: давайте зустрінемося і поговоримо, подумаємо, як нам бути. Давайте зупинимося сьогодні, тому що так чи інакше - завтра, через тиждень, місяць, рік - ми зрозуміємо, що необхідно вести переговори, нам потрібен мир, і тим самим ми збережемо сотні, тисячі життів і країну від катастрофи", - наголосив Ржавський.

Він додав, що Україні потрібне не перемир’я, а примирення, досягнути якого можна лише спільно.