Київ. 14 травня. УНІАН. Частка сталевого будівництва при зведенні комерційної нерухомості буде зростати за рахунок більшої ефективності металоконструкцій порівняно з бетоном, менших термінів будівництва й вартості проектів.

Відповідний прогноз на прес-конференції в УНІАН озвучив керуючий директор Українського центру сталевого будівництва (УЦСБ) Роман Курашов.

«В Україні поки бетон є домінуючою технологією. Частка сталевого будівництва в комерційному сегменті становить близько 25%. Водночас на заході, у Великій Британії 7 будівель із 10 - сталеві конструкції, в США – це 5-6 будівель із 10. Тобто, у нас є достатньо серйозний резерв для зростання. Поступово, у міру того, як ринок розвиватиметься, частка сталевого будівництва збільшуватиметься», - сказав Курашов.

Відео дня

За його словами, вже зараз на українському ринку комерційної нерухомості спостерігається жорстка конкуренція. Через падіння ставок оренди девелопери знаходяться під тиском і вимушені шукати альтернативні технології, які дозволять підвищити ефективність і окупність своїх об'єктів.

На думку Курашова, однією з таких технологій в умовах постійного зростання в останні кілька років вартості традиційних будматеріалів є використання сталевих конструкцій.

«Сталеве будівництво останнім часом, особливо з лютого 2011 року, подешевшало, що обумовлено глобальною кризою перевиробництва на світовому ринку. Водночас, цемент є досить енерговитратною технологією. Всі ми знаємо, що ціни на газ за останні 10 років зросли з 50 доларів за тисячу кубометрів до майже 500 доларів – тобто в 10 разів. Відповідно ціни на цемент зростають», - сказав експерт.

Проте, за словами експерта, серед вітчизняних девелоперів досі існує міф про те, що бетонне будівництво дешевше сталевого.

Як зазначив присутній на прес-конференції керівник інженерного центру УЦСБ Артем Білик, проведене центром дослідження свідчить про зворотне.

«На самому каркасі йде економія 20% … при зведенні сталевого каркасу порівняно із залізобетоном. Це приводить не лише до здешевлення самого проекту (оскільки менша тривалість будівництва вимагає менше трудових ресурсів). Це також веде до додаткових бонусів, таких як зменшення часу розгортання будівельного майданчика», - сказав Білик.

У свою чергу генеральний директор компанії «Укрстальконструкція» Володимир Носов зазначив, що в разі використання сталевих конструкцій при будівництві короткопролітної схеми (7,5 на 7,5 м), різниця між підсумковою вартістю квадратного метра порівняно з бетонним будівництвом становить близько 1%. А ось при будівництві довгопролітної схеми (15 на 7,5 м) використання сталевих конструкцій обійдеться ще дешевше бетонних – на 5,6%.

Курашов також звернув увагу, що за рахунок менших термінів будівництва девелопер отримує можливість не лише знизити витрати на саме будівництво, але й раніше почати генерувати грошовий потік від оренди приміщень, що зрештою скорочує термін окупності проекту для інвесторів.

Довідка УНІАН. Український центр сталевого будівництва – асоціація учасників ринку металобудівництва, учасниками якої є провідні виробники й дистриб'ютори сталевого прокату, заводи з виробництва металоконструкцій, покрівельних і фасадних систем, а також галузеві проектні та наукові організації, монтажні та будівельні компанії.