Київ. 13 травня. УНІАН. Експерти закликають владу не зволікати з реформуванням органів прокуратури.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили директор програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Роман Романов, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко та заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Бущенко зазначив, що парламент має невідкладного прийняти законопроект №3541 про прокуратуру, ухвалений у першому читанні ще минулого року.

Відео дня

Він також наголосив, що під час реформування важливо скасувати функцію органів прокуратури щодо загального нагляду і залишити лише функцію - державного обвинувачення у кримінальних процесах. Експерт пояснив це тим, що на сьогодні загальний нагляд з боку прокуратури призводить до порушення принципу процесуальної рівності сторін: суд, як правило, підтримує сторону обвинувачення в процесах.

Разом з тим Бущенко зазначив, що нинішня влада не поспішає продовжити реформування органів прокуратури. На його думку, владі вигідно мати прокуратуру з широкими повноваженнями.

“Оскільки жодна влада в Україні не зацікавлена в реформуванні прокуратури, тому що вона для неї — золотий інструмент”, - сказав експерт.

Він припустив, що нинішня влада, як і попередня, хоче зберегти прокуратуру як «авторитарну систему» для того, щоб мати більший вплив на суспільство.

Своєю чергою Куйбіда заявив, що реформування потребує також і принцип добору кадрів у системі прокуратури. За його словами, необхідно створити кваліфікаційно-дисциплінарну комісію на кшталт Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка б фахово займалася підбором кадрів до органів прокуратури. Крім того, необхідно також скасувати політичний принцип при доборі керівних кадрів у систему органів прокуратури.

На думку експерта, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія має рекомендувати кандидатуру на посаду генерального прокурора, а президент без такої рекомендації не зможе призначити особу на посаду генпрокурора.

Крім того, Куйбіда заявив, що необхідно також створити спеціальну прокуратуру, яка б займалася перевіркою діяльності прокурорів у разі порушення ними законів, а також підтримувала б державне обвинувачення у гучних корупційних справах.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 листопада 2014 року підтримала у першому читанні внесений президентом України законопроект «Про прокуратуру». Цей проект закону був у пакеті «євроінтеграційних».

Законопроект визначає правові засади організації прокуратури України, систему прокуратури, статус прокурорів, порядок здійснення прокурорського самоврядування, а також установлює систему і загальний порядок забезпечення діяльності прокуратури.

Як відзначається у пояснювальній записці, законопроектом, зокрема, передбачається повне скасування функції прокуратури щодо нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий "загальний нагляд"). Відзначається, що основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам державної влади.

Водночас повноваження прокуратури у сфері суспільних відносин, не пов’язаних із кримінальним судочинством, обмежуються виключно її можливістю здійснювати дії, пов’язані з виконанням конституційної функції представництва інтересів громадянина або держави в суді. При цьому обсяг повноважень прокурора аналогічний комплексу прав адвоката при наданні правової допомоги.

Законопроектом також передбачається звуження повноважень прокурора щодо представництва в суді інтересів громадянина або держави.