Київ. 12 травня. УНІАН. Дійство, яке відбулось 11 травня, у Луганській та Донецькій областях, жодним чином не можна назвати референдумом, оскільки це був справжній фарс та імітація.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

“Те дійство, які відбулось в кількох населених пунктах Донецької та Луганської області 11 травня, не можна жодним чином вважати референдумом, і не лише тому, що він антиконституційний, що само собою зрозуміло. Сьогодні ми не можемо навіть говорити про те, що те, що відбулось у двох областях, хоч якось відповідало загальноприйнятим стандартам, процедурам того, що у всьому світі прийнято вважати референдумом. Якщо ми навіть згадаємо Крим, то там референдум був антиконституційний, антизаконний, з порушенням багатьох стандартів, але хоча б ілюзія якоїсь процедури референдуму у Криму була створена. Організатори того, що вчора було у Донецьку та Луганську, навіть не намагались створити ілюзії процедури”, - наголосив голова КВУ.

Відео дня

За його словами, організатори так званого референдуму навіть не намагались дотримуватись стандартів проведення референдумів.

“Друк бюлетенів абсолютно безконтрольний, транспортування бюлетенів безконтрольне і жодними документаціями не регламентується. Хто був у комісіях, як були створені комісії – невідомо. Приміщення для голосування десь були, десь це було на вулиці, десь це була пересувна машина. На величезні міста-стотисячники працювало кілька дільниць. Я не уявляю, як скажімо, у місті Маріуполі на 8 дільницях може проголосувати місто, у якому більше півмільйона виборців. Підрахунок голосів був безконтрольний, спостерігачі і преса не допускались, і підрахувати так швидко голоси – неможливо. Тобто, це був фарс, імітація. Це було створення телекартинки для кількох російських телеканалів зі заздалегідь визначеними результатами”, - наголосив він.

Як повідомлялося, 11 травня у Донецькій та Луганській областях сепаратисти провели так званий референдум щодо визначення статусу регіону.

Вони стверджують, що 89% громадян проголосували за державну самостійність самопроголошеної Донецької народної республіки.

Голова "ЦВК" з проведення псевдореферендуму про незалежність так званої Луганській народної республіки Олександр Малихін повідомив, що 94-98% виборців проголосували за відділення регіону.

Відповідно до українського законодавства, згадане опитування не має юридичної сили і його проведення не визнає ОБСЄ, ЄС, США та ряд інших країн світу.