Київ. 30 квітня. УНІАН. Координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська наголошує на необхідності забезпечення безпеки ЗМІ, спостерігачів та кандидатів під час виборів президента України.

Про це вона сказала на прес-конференції в УНІАН.

За словами Айвазовської, центральні органи влади та органи місцевого самоврядування мають «попрацювати щодо деяких питань безпеки під час виборів».

Відео дня

Як сказала координатор ОПОРИ, це інформаційна безпека, яка стосується загалом забезпечення доступу до інформації, а також протидія пропаганді та неправдивій інформації.

Інший блок, за словами Айвазовської, - це безпека кандидатів у президенти.

Айвазовська нагадала, що було внесено зміни до законодавства і відтепер державна охорона не надаватиметься усім без винятку кандидатам у президенти. «Зараз держохорону мають 7 осіб. Але на нашу думку, усі без винятку кандидати, хіба що вони із власної волі відмовляться, повинні бути забезпечені держохороною належного рівня», - сказала вона.

Крім того, Айвазовська наголосила на безпеці приміщень для голосування та приміщень окружних виборчих комісій. «Правоохоронні органи, Служба безпеки України, прикордонні органи, усі інші сили, які можуть відповідати належним чином у законодавчому полі за цей процес, повинні бути мобілізовані для того, щоб встановити карту ризиків, яка безпосерденьо має прив'язку до географічних центрів громад, районів, міст, областей», - сказала експерт.

Також вона висловилась за необхідність забезпечння безпеки членів виборчих комісій окружного рівня, а також безпеки мас-медіа, спостерігачів, міжнародних спостерагічів.

«Останній блок - це безпека виборчої документації. Транспортування бюлетенів, протоколів, списків виборців повинно бути здійснене, у тому числі, з використанням спецзасобів, а не будь-якими цивільними каналами, для того, щоб вони збережені, у безпечній формі, потрапили до місць призначення, не були ні викрадені, ні знищені», - сказала Айвазовська.