Київ. 29 квітня. УНІАН. Громадські активісти виступають за прийняття законопроекту “Про заходи з забезпечення конституційних гарантій громадян на судовий захист в Україні”, який передбачає створення спеціальної комісії при Вищій раді юстиції (ВРЮ).

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила представник ВО “Комісія захисту незаконно обвинувачених”, адвокат Юлія Василенко.

Вона розповіла, що ця комісія буде наділена повноваженнями щодо перевірки дотримання процесуальних норм закону при провадженні в кримінальних справах, а в разі виявлення порушень вона матиме повноваження виносити рішення, які будуть підставою для перегляду тієї чи іншої кримінальної справи в суді.

Відео дня

В свою чергу урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол звернулася до народних депутатів з закликом підтримати даний законопроект у Верховній Раді. “Це перший крок. А другий полягає в тому, що потрібне фінансування. Я вважаю, що воно має бути державним. Це не великі гроші, тому що приміщення для роботи комісії можна взяти в офісі Вищої ради юстиції. Члени цієї комісії мають працювати на постійній основі, оскільки їх чекає дуже великий обсяг роботи. Також цим людям потрібні хороші зарплати, можливе фінансування і з боку міжнародних донорів”, - сказала вона.

У свою чергу раніше незаконно засуджений Дмитро Павліченко зазначив, що в разі коли комісія визнає, що в процесі кримінальної справи були допущені порушення прав засудженого, то наслідком цього стане виправдання засудженого, а його справа буде повернута на нове розслідування.