Київ. 28 квітня. УНІАН. Експерти не очікують дефолту України в поточному році, оскільки обсяг золотовалютних резервів Національного банку України достатній для погашення зовнішніх зобов'язань, навіть без коштів Міжнародного валютного фонду.

Про це сказав старший аналітик з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь на прес-конференції в УНІАН.

«Ми не очікуємо дефолту цього року», - сказав експерт.

Відео дня

Свою думку він обґрунтував тим, що за зовнішніми зобов'язаннями Україна повинна заплатити в поточному році близько 7 млрд дол., тоді як резерви НБУ удвічі більші за цю суму і становлять 15 млрд дол.

«На сьогодні резервів вистачає навіть без коштів МВФ», - додав експерт, і зазначив, що йдеться про поточний, 2014 рік.

Що стосується внутрішніх зобов'язань, то, за словами експерта, структура внутрішнього боргу передбачає, що уряду просто невигідно оголошувати дефолт за внутрішніми зобов'язаннями.

«Внутрішній борг на 60% належить НБУ, решта 30% належать банкам, переважна більшість з цих 30% - державні банки. Держава сама собі не робитиме дефолту», - наголосив експерт і зазначив, що дохід за облігаціями внутрішньої держпозики є основним доходом для Національного банку.

Як повідомляв УНІАН, загальна сума державного і гарантованого державою боргу України за січень 2014 року збільшилася на 148 млн. дол., або на 0,2%, - до 73,226 млрд дол. (585,298 млрд у гривневому еквіваленті).

Як заявив у квітні міністр фінансів України Олександр Шлапак, Україна до кінця поточного року повинна виплатити близько 9 млрд дол. за своїми зовнішніми зобов'язаннями, і ці кошти Кабінет міністрів має намір залучити на зовнішніх ринках.

Золотовалютні резерви Національного банку України на 1 квітня 2014 року становили 15,086 млрд дол.