Київ. 25 квітня. УНІАН. Кандидат на пост президента України Вадим Рабінович заявляє про незаконне втручання в.о. президента Олександра Турчинова у виборчий процес і просить Центрвиборчком відреагувати.

Про це Рабінович повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Він звернув увагу на низку розпоряджень Турчинова від 18 квітня про надання державної охорони частині кандидатів у президенти. При цьому Рабінович зазначив, що охорону надано лише шести із 23 зареєстрованих у ЦВК кандидатів.

Відео дня

“18-го числа була введена норма закону, за якою знято охорону з кандидатів у президенти. Після цього виконуючий обов'язки президента Турчинов своїми розпорядженнями шістьом людям надав охорону. За яким принципом - ніхто не знає. Це його особисте, так би мовити, рішення. Цих шість людей: Тігіпко, Тимошенко, Порошенко, Ляшко, Добкін і Богомолець”, - сказав Рабінович.

За його словами, своїми розпорядженнями Турчинов виділив для суспільства «громадян-кандидатів у президенти, чия безпека варта державної уваги й хто заслуговує виділення грошей із держбюджету на відповідні заходи, а хто з кандидатів такої уваги, на думку в.о. президента, не заслуговує». І таким чином, на думку Рабіновича, Турчинов впливає на формування вільного волевиявлення виборців.

«Я вважаю, і я це виклав у скарзі до ЦВК, що стаття 19 Конституції України зобов'язує всі органи державної влади, місцевого самоврядування, всіх посадовців досягти принципу рівних виборів. Турчинов, виділивши з групи кандидатів VIP-групу з 6 осіб, порушив наші права за цілим рядом пунктів. Він порушив систему рівноправних виборів. Я вважаю, що це упереджене ставлення до кандидатів на пост президента. Це надання незаконних привілеїв шести особливо важливим кандидатам. Це створення нерівних прав і умов участі у виборчому процесі всіх кандидатів у президенти”, - сказав Рабінович.

Він звернувся до ЦВК із проханням роз'яснити “з точки зору законів, що існують у нашій державі, наскільки таке взагалі можливо”.

“Я вважаю, якщо сьогодні найвищий посадовець у країні може за своїм особистим бажанням розділити нас усіх на групи й дати месидж суспільству, що ці шість - важливі, а ці - ні, це порушує мої права як кандидата в президенти, це порушує наші з вами права рівних виборів і це є злісним порушенням, що веде до того, що потім ми з вами, завдяки цим діям, почуємо, що наші вибори нечесні й нелегітимні. Я вважаю, що це має бути усунено”, - заявив Рабінович.

У своїй заяві до ЦВК він просить ухвалити рішення, яким заборонити в.о. президента втручатися “в непередбачений законом спосіб” у виборчий процес, а також запросити Турчинова на засідання Центрвиборчкому, на якому розглядатиметься заява Рабіновича.

Як повідомляв УНІАН, 18 квітня Турчинов підписав низку розпоряджень про забезпечення цілодобової охорони кандидатів на пост президента України Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Сергія Тігіпка, Михайла Добкіна і Ольги Богомолець.