Київ. 25 квітня. УНІАН. Передача функцій з реєстрації прав власності на нерухоме майно від Бюро технічної інвентаризації (БТІ) до Державної реєстраційної служби (Укрдержреєстр) привела до десятиразового здорожчання послуг з переоформлення прав власності на нерухомість.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова української асоціації БТІ «Укртехінвентаризація» Олександр Чорноморов.

«Це (переоформлення прав власності на нерухомість - УНІАН) обходилося громадянинові десь у 500-700 гривень, не більше за цю суму. Сьогодні це коштує 5-7 тисяч гривень», - сказав Чорноморов.

Відео дня

За його словами, крім здорожчання даної послуги, після реформи БТІ істотно зросли строки переоформлення документів.

«На реєстрацію в Києві зараз запис йде на серпень-вересень. Це тільки, щоб потрапити до реєстратора», - зазначив експерт.

Він також звернув увагу, що через допуск на ринок приватних інвентаризаторів, держава недоотримала понад 2 млрд грн податків.

«У результаті так званої «реформи» БТІ держава тільки по прямих податках втратила близько 2 млрд грн, тому що був введений інститут приватних інвентаризаторів», - заявив Чорноморов.

Присутній на прес-конференції начальник комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації» Василь Сенчук повідомив, що, станом на 1 січня 2013 року, в Україні функціонувало понад 400 БТІ, де працювали до 30 тисяч осіб.

За даними Чорноморова, унаслідок реформи БТІ 15 тисяч з них втратили роботу лише за минулий рік.

При цьому експерти наголосили, що попереднє керівництво України не звертало уваги на ці проблеми, попри численні звернення громадян і громадських організацій. Тому учасники прес-конференції закликали нинішню владу повернутися до діалогу з експертною спільнотою для вирішення питань, пов'язаних з інвентаризацією і реєстрацією прав на нерухомість.

«Я сподіваюся, що керівництво країни зверне увагу на ці проблеми, і поверне органам місцевого самоврядування всі ті повноваження, які у незаконний спосіб були відібрані, – щодо землі, нерухомості, реєстрації прав власності і введення об'єктів в експлуатацію», - сказав Сенчук.

У свою чергу, Чорноморов з ним погодився, зазначивши, що для здешевлення і спрощення процедури оформлення прав власності на нерухомість, а також зростання податкових надходжень до держбюджету необхідно повернути до БТІ функції з реєстрації прав власності, а повноваження з технічної інвентаризації передати органам місцевого самоврядування.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2013 року реєстрацію прав на нерухомість проводять органи Державної реєстраційної служби України замість Бюро технічної інвентаризації. Крім того, наприкінці 2012 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства затвердило наказ №658, згідно з яким техінвентаризацію, крім БТІ, можуть проводити приватні інвентаризатори.

Передбачалося, що це дозволить усунути величезні черги і масову корупцію в БТІ. Проте після передачі функцій Укрдержреєстру, ті самі проблеми з'явилися і в реєстраційних службах. У березні поточного року новопризначений голова Укрдержреєстру Ігор Алексєєв заявив, що масштаби корупції в органах відомства при реєстрації прав на нерухоме майно не витримують жодної критики, особливо в Києві і Київській області.