Київ. 24 квітня. УНІАН. Більшість жителів міста Дніпропетровська - 56,8% - готові узяти зброю і захищати своє місто від так званих «зелених чоловічків» у разі їх появи в місті і загрози цілісності нашої батьківщини.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Всеукраїнською громадською організацією "Громадська сила" спільно з Центром соціологічного аудиту, які були представлені сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

При цьому, згідно з результатами опитування, кожний третій респондент - 33,5% - однозначно вважає для себе неприйнятним воювати із зброєю в руках. І 9,7% опитаних поки не визначилися, як вони діятимуть у разі виникнення названої надзвичайної ситуації.

Відео дня

Лідер Всеукраїнської громадської організації "Громадська сила" Загід Краснов відзначив, що сьогодні переважна кількість дніпропетровців налаштовані патріотично.

За його словами, згідно з дослідженням, переважна більшість городян - 82,7% - на запитання «У складі якої держави ви бачите Дніпропетровськ?» відповіли, що бачать місто у складі України, і лише 17,3% - у складі Росії.

Тільки 12,9% жителів м. Дніпропетровськ вважають, що Майдан досяг своєї мети у Дніпропетровську у питанні «перезавантаження» влади. 65,5% опитаних не згодні з цим твердженням, 21,6% - важко з відповіддю.

Краснов відзначив, що сьогодні не можна говорити про однорідність південного сходу України. "Дніпропетровськ сьогодні насправді є прикладом для цього регіону", - вважає він. За словами Краснова, у Дніпропетровську немає тієї напруженості, як у Харківській, Донецькій і Луганській областях. Він не виключає, що серед іншого велику роль грає і те, що в місті відсоток тих, хто себе ідентифікує як росіянин, набагато менше, ніж у вищеперерахованих областях.

Краснов підкреслив, що сьогодні найбільшою проблемою є те, що у нас національна політика на державному рівні була побудована неправильно. "У нас поняття "українець" сприймаються за національною ознакою. Доти, поки у поняття "українець" не вкладатиметься те, що це - житель України, напруженість не спаде, і не припинитися те, що твориться на південному сході", - відзначив Краснов. На його думку, сьогодні дуже важливо сформувати національну ідею, яка об'єднала б країну в ім'я майбутнього.

Він нагадав, що соцопитування показало високий ступінь патріотизму серед українців. Люди готові зі зброєю в руках обстоювати свою незалежність. “Це говорить не тільки про те, що люди об'єдналися перед загрозою зовнішній агресії. Це говорить перш за все про те, що вперше за всю історію незалежності України українське суспільство сприймає себе як єдине ціле і не ділить себе на представників різних етнічних груп, національностей", - вважає він.

За його словами, за 23 роки незалежності України політичні лідери, які називають себе патріотами, так і не запропонували усім без винятку українцям комплексного підходу в об'єднанні і захисті всього українського суспільства. «Суспільство об'єдналося саме, побачивши загрозу зовнішню. І я вважаю, що сьогодні саме українське суспільство за підтримки ЗМІ має вимагати від держави розробки і ухвалення такої державної патріотичної програми, спрямованої на піднесення патріотизму українського суспільства. Вона має захищати інтереси всіх соціальних шарів українського суспільства і представників нацменшин», - сказав громадський діяч.

Краснов упевнений, що патріотична програма стане основою і фундаментом для українського патріотичного суспільства. Тоді кожний житель країни - незалежно від того українець він, росіянин, татарин чи єврей - вважатиме себе патріотом.

*** Дослідження з використанням методу індивідуального інтерв'ювання було проведене під керівництвом Центру соціологічного аудиту (ДВНЗ НГУ) у період з 15 по 18 березня. Було опитано 976 жителів міста Дніпропетровська віком 18 років і старше з використанням районуючої квотної (стать, вік, освіта) вибірки. Похибка вибірки у межах 3%.