Київ. 24 квітня. УНІАН. Громадські активісти закликали Національний банк допомогти вирішити проблеми позичальників і перевести валютні кредити у гривневі, оскільки значна частина позичальників неспроможна погашати кредити після різкої девальвації національної валюти.

З таким зверненням виступили активісти-позичальники громадської організації “Правдива Країна" на прес-конференції в УНІАН.

“Ми вимагаємо захистити наші права як позичальників шляхом переведення усієї суми валютного кредиту у гривні за курсом НБУ на дату підписання кредитного договору з фіксованою відсотковою ставкою, що діяла на той час для гривневих договорів", - зазначається у зверненні активістів до керівництва країни.

Відео дня

Крім того, активісти-позичальники вимагають введення мораторію на відчуження заставного майна, списання штрафних санкцій і розробки прийнятних програм реструктуризації валютних кредитів.

За словами представника активістів Тетяни Руденко, більшість позичальників не відмовляються від кредитних зобов'язань, а метою організації є вирішення проблеми валютних кредитів винятково у правовому полі.

“Має бути прописаний на папері якийсь документ, який дасть можливість комерційним банкам піти нам назустріч, а ми зі свого боку гаситимемо ці борги, якщо буде адекватна ситуація, щоб це зробити", - сказала Руденко.

Як повідомляв УНІАН, з початку поточного року курс гривні до долара США знизився більш ніж на 50%, досягнувши 11 квітня на міжбанківському валютному ринку піку у 13,80 грн/дол. Після цього національна валюта почала поступово зміцнюватися, досягнувши вранці 24 квітня 11,45/11,65 грн за долар.

Девальвація національної валюти призвела до різкого збільшення суми кредитів, які були прив'язані до долара, і збільшення проблемних кредитів.