Київ. 23 квітня. УНІАН. Мер прикарпатського міста Калуш Ігор Насалик планує балотуватись на посаду Київського міського голови і запевняє, що знає, як подолати корупцію в столиці за 90 днів.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Насалик зауважив, що вирішив йти на вибори мера Києва від Радикальної партії Олега Ляшка.

Відео дня

“Ця ідея прийшла безпосередньо на Майдані. Калуська міська рада прийняла рішення про те, що у повному складі, включаючи мера, виїжджає на Майдан. Саме на Майдані відбулась зустріч з Олегом Ляшком. Розмова, яка відбулась з ним, полягала у тому, що, знаючи мою роботу у місті Калуш, було прийняте спільне рішення, що я буду балотуватись на пост мера Києва від Радикальної партії”, - сказав Насалик.

Він запевняє, що на посаді міського голови Калуша зробив чимало для того, аби повністю викорінити корупцію у медичній сфері, в освітній. Також у Калуші вже вісім років функціонує муніципальна міліція, зазначив він.

“У місті не існує корупції. Чи можна це зробити в інших містах, зокрема у Києві? Не те що можна, а потрібно. Я дам рецепт. Він непростий. Для того, щоб його зробити, перш за все, потрібно мати силу волі. Вона у мене називається “Програма 90 днів”. Вона не є великою, але за 90 днів можна повністю подолати корупцію”, - сказав мер Калуша.

Він зазначив, що найтяжче - подолати побутову корупцію.

“Побутову корупцію можна здолати лише тоді, якщо винайти кошти. Як їх винайти... Перше – відкрити бюджет міста, але не у вигляді бюджету, який розписаний, а у вигляді казначейських рахунків. Це міський голова може зробити своїм розпорядженням. Що це означає? Це означає, що відкриваються всі бюджети комунальних підприємств у режимі онлайн і бюджет міста у режимі онлайн. Тобто, ви даєте відповідь на основне питання – хто, кому і за що платить кошти, і можете порівняти з ринковими цінами ”, - сказав він.

Наступний крок у подоланні корупції, як довів на практиці мер Калуша, – відкриття кадастрових списків, інвентаризація землі, що покаже, хто й чому не платить за її отримання.

Також Насалик переконаний, що потрібно ізолювати держслужбовця від споживача, створюючи центри надання адміністративних послуг. “Це вдарить по побутовій корупції. А ще треба давати держслужбовцям надбавки і премії – у Калуші це 50% і в першому, і в другому випадках. Гроші в столиці є, але їх треба вивести з тіні і здійснити ті реформи, яких роками чекають кияни”, - зазначив він.