Київ. 16 квітня. УНІАН. Представники громадськості вимагають негайної люстрації посадовців медичної галузі України.
Про це на прес-конференції в УНІАН заявили керівник об‘єднання «Асоціація захисту прав громадян України» Володимир Лесик та сотник 1-ї сотні УПА Микола Коханівський.
Як наголосив Лесик, злочинні дії чиновників медичної галузі та керівників медичних закладів досі не були належним чином розслідувані.
“Люди, дії яких завдали шкоди сотням постраждалих під час Революції Гідності, досі займають свої посади. Суспільство вже втомилося чекати, коли у нової української влади дійдуть руки до медичної сфери і вимагає люстрації в медицині”, - сказав він, підкресливши, що проблема очищення стосується не лише лікарів, а й корумпованих чиновників Міністерства охорони здоров’я.
За словами Лесика, зібрано велику кількість фактів лікарського недбальства та зради загальнолюдських цінностей в період з листопада 2013 року і по лютий цього року. Він нагадав про ситуацію з передачею правоохоронним органам інформації з медзакладів щодо поранених “майданівців”, в результаті чого постраждалі вивозились з медустанов іноді ще до надання їм лікарської допомоги і не зважаючи на їхній стан, причому не тільки представниками “беркуту”, міліції, а й “тітушками”.
Як стверджували учасники прес-конференції, керівники деяких медзакладів взагалі вирішили не приймати на лікування постраждалих у протистояннях 18-19 лютого. Серед таких Лесик назвав київський НДІ Геронтології НАН України та Центр мікрохірургії ока.
В свою чергу, Наталя Петренко, лікар КМКОЛ «Центр мікрохірургії ока» заявила про те, що в розпал подій на Майдані робота в «Центрі Мікрохірургії ока» була блокована, а  головний лікар перебував за межами України. Вона також повідомила, що хоча Центр розрахований на одночасне лікування 220 людей, проте 160 людей з травмами очей (в період до 22 лютого) були направлені до Олександрівської клінічної лікарні. 
«Незважаючи на те, що ЦМХО – єдиний медзаклад столиці, в якому є обладнання для втручань після травматичних ушкоджень ока, Центр надав допомогу лише 8 пораненим. Головний лікар Центру Сергій Риков особисто погрожував звільненням тим підлеглим, які візьмуться оперувати поранених протестувальників», - заявила пані Петренко.
За словами Лесика, всі зібрані матеріали про злочини передані в прокуратуру, правоохоронні та інші органи влади, але винних в загибелі та стражданнях людей до цього часу не покарано.
“Ми дуже сподівались на люстрацію, на справедливість. Сподівались, що всі зрадники — міліція, лікарі, які видавали (поранених – УНІАН), будуть покарані. Зараз цього не відбувається. На всіх рівнях, куди ми не звертаємося, просто фатальний саботаж і вже ми приходимо до думки, можливо знову вже палити “коктелі”... Якщо так буде тривати, а я для себе вже рішення прийняв, десь після Великодня це треба буде робити (вимагати результатів розслідувань та люстрації - УНІАН)”, - заявив Коханівський.
Як зазначив Лесик, громадськість не влаштовує відсутність реакції влади, яка “називала себе демократичною, і заявляла зі сцени Майдану, що покарає всіх винних, хто переслідував, хто вбивав, хто не надавав допомогу”.
“Ми не будемо повторювати помилок 2004 року, коли всі майдани розійшлись і сподівались, що влада все зробить — покарає винних, корупціонерів. На сьогоднішній день цілком вже очевидно, що цього ніхто не робить. Тому я приєднуюсь до того, що після Великодня ми будемо активізуватись і робити все для того, щоб вимагати від влади робити, те що вона обіцяла зробити. Якщо ні, то ми будемо робити все, щоб ця влада пішла у відставку”, - продовжив Лесик.
Він наголосив, що ніхто не каже “що треба рубати з плеча, не розібравшись, але для того, щоб розібратись, треба щоб влада активно включилась у процес вже зараз”.