Київ. 15 квітня. УНІАН. Кандидат у президенти України, екс-міністр соціальної політики Наталія Королевська презентувала новостворений Інститут соціального захисту громадян України.

Представляючи проект на прес-конференції в УНІАН, Королевська повідомила, що рішення про заснування інституту було прийнято «небайдужими українськими громадянами», державними діячами, експертами, науковцями і підтримане нею.

Королевська пояснила, що соціальна сфера залишилась у неї «в душі», незалежно від того, чим вона надалі займатиметься.

Відео дня

“Ми розуміємо проблеми, які зараз є в уряді, розуміємо, що потрібно скорочувати державні витрати, необхідно наводити порядок. Але водночас ми, розуміючи соціальну сферу та знаючи про реальний стан людей в нашій країні, категорично не згодні з тим, щоб реформи в нашій країні проводили за рахунок найнезахищениіших людей”, - наголосила Королевська.

Тому, повідомила вона, інститут буде займатися тим, що напрацьовуватиме законопроекти щодо посилення соцзахисту людей, моніторитиме цю сферу, проводитиме експертні дослідження рішень влади у соціальній сфері та робитиме прогнози наслідків таких рішень, а також прогнози розвитку ситуації у питанні соціального захисту.

“Інститут соціального захисту, який ми сьогодні презентуємо, є інструментом підготовки реформи (у сфері соцзахисту - УНІАН), інструментом захисту для людей, які найбільше потребують захисту в нашій країні. Інститут буде працювати не тільки на центральному рівні, а працюватиме і в регіонах, бо для нас важливо залучити й експертів у регіонах, і громадських діячів в регіонах, щоб будь-яка реформа в соціальній сфері була максимально зрозуміла, щоб вона приймалась з повним діалогом, і щоб ми могли інспектувати та реагувати на найболючіші точки, якіє в людей і які потребують вирішення”, - сказала Королевська.

За її словами, перед інститутом поставлено завдання розробити і представити Стратегію соціального захисту громадян України на 10 років наперед. Також вже розпочата робота над Соціальним рейтингом регіонів, створеним за низкою важливих показників життя людей, який буде щоквартально оприлюднюватись.

Королевська представила на прес-конференції співзасновника і директора інституту, яким став почесний професор Академії праці та соціальних відносин Федерації профспілок України Василь Костриця. Він майже 17 років працював національним координатором Міжнародної організації праці в Україні.

Вона також повідомила, що експертну раду, яку формує інститут і до якої входять провідні науковці та експерти з питань економіки, соціології, соціальної політики, соцзахисту та соціального забезпечення, людського розвитку, очолив заслужений діяч науки і техніки України Анатолій Колот.

За словами Костриці, новостворена структура є унікальною, оскільки працюватиме зі звичайними громадянами, тими, хто безпосередньо стикається з наслідками реформ, що втілюються в Україні, а крім того, спиратиметься у своїй роботі виключно на європейські стандарти та вимоги.

“Діяльність інституту буде спрямована на те, щоб мінімізувати і просувати якнайшвидше викорінення бідності і соціальної несправедливості в нашій державі, у нашому суспільстві”, - зазначив він.

Костриця уточнив, що великого штату в інституту не буде, бо він заснований як багатопрофільний.

“Ми навіть іноді й сьогодні не можемо уявити, які завтра запити і виклики будуть стояти перед країною і що нам потрібно буде досліджувати в тих чи інших регіонах. Тому фахівців відповідних ми повинні будемо долучати найкращих, які є в Україні у тому напрямі, який нам потрібно буде досліджувати і прогнозувати і виробляти пропозиції”, - сказав директор інституту.

Він звернува увагу, що інститут також займатиметься інформаційно-просвітницькою діяльністю з метою донести до людей їхні права у соцсфері, а також надаватиме юридичну допомогу тим, хто звертатиметься з конкретними проблемами і запитаннями.

“Я стверджую, що в найближчі 10-15 років найбільшим чинником, який буде дестабілізувати проблему соціально-економічного розвитку, буде соціальна проблематика. І якщо ми на цьому рівні, на цьому етапі не зрозуміємо це, нас чекають катаклізми, яких ми не мали навіть у XX столітті, яке було жахливим у плані різних подій, політичних тощо», - висловив переконання Колот.