Київ. 11 квітня. УНІАН. Правозахисники вимагають від керівництва Генеральної прокуратури України, МВС та СБУ відкликати запит на екстрадицію в Україну із Франції політичного біженця, громадянина Казахстану Мухтара Аблязова та ще декількох осіб.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

За словами адвоката, представника Української Гельсінської спілки з прав людини Олега Левицького, справа Аблязова була сфабрикована під час правління Віктора Януковича.

Відео дня

Він зазначив, що українські слідчі органи складали тексти звинувачень і запити на екстрадицію під диктовку спецслужб Казахстану, які у своїй країні сфабрикували обвинувачення для опозиційного політика, колишнього власника «БТА банку».

Також правозахисники вимагають від українських силовиків також відкликати запит на екстрадицію колеги Аблязова - Тетяни Параскевич.

Як повідомила представниця фонду “Відкритий діалог” Людмила Козловська, відповідний лист до Олега Махніцького, Арсена Авакова і Валентина Наливайченка було відправлено 28 березня.

У листі правозахисники також просять в очільників силових відомств принести офіційні вибачення політичним біженцям та їхнім родинам, які свого часу постраждали від дій української влади. Серед них - Дирар абу-Сісі, Філіп Долбунов, Улугбек Зайнабетдинов, Леонід Развозжаєв, Денис Солопов, Руслан Сулейманов, Хамідулло Тургунов.

За словами Козловської, необхідно, щоб українські силові структури відкликали також міжнародний ордер на арешт ще ряду фігурантів справи «БТА банку», а саме - Ігоря Кононка, Романа Солодченка та інших осіб, що проходять по цій справі.

Як сказала голова правління Центру громадських свобод Олександра Матвійчук, українським правоохоронним відомствам необхідно припинити співпрацю зі спецслужбами авторитарних країн, що переслідують своїх політичних опонентів.

“Для нас як правозахисних організацій, як і для всіх громадян, очевидно, що потрібно припинити співпрацю із спецслужбами авторитарних країн, співпрацю, що виходить за межі правового поля. Це питання безпеки нашої держави”, - сказала Матвійчук.

На думку Козловської, попри прихід до влади нових людей в Україні лишається небезпека арешту й ув'язнення ряду політичних біженців - громадян України, які за часів президентства Януковича були змушені виїхати за кордон.

“Ми вимушені констатувати, що на сьогодні в Україні відсутня можливість провести справедливий суд, і саме тому повернення будь-якого політичного біженця в Україну не гарантує йому відсутності переслідувань. Допоки судова система, прокуратура, МВС не матимуть довіри з боку суспільства, поки не буде проведено люстрацію та реформи, доти повертатися в Україну політичним біженцям буде небезпечно, і їм не варто вертатися”, - сказала Козловська.

Як відомо, Аблязова арештували на півдні Франції наприкінці липня 2013 року, за повідомленнями, за запитом на екстрадицію, що надійшов із України. Крім того, такі ж запити надійшли з Казахстану та Росії.

Аблязова у Казахстані звинувачують у розкраданні понад 6 млрд доларів. В Україні і Росії проти нього висунули схожі звинувачення через розтрати у місцевих дочірніх банках «БТА Банку».

Аблязов утік із Казахстану до Лондона 2009 року, коли казахстанська влада відібрала в нього контроль за його банком, та отримав притулок у Великій Британії у 2011 році. Але 2012 року він утік з Великої Британії, де його заочно засудили до 22 місяців ув’язнення за неповагу до суду через те, що він приховав від британської влади свої активи, які мали бути заморожені за рішенням суду.

Аблязов заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і є намаганнями президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва усунути його як політичного супротивника.

Аблязов на початку 2000-х років організував у Казахстані опозиційний «Демократичний рух Казахстану», був засуджений за незаконне підприємництво й зловживання службовим становищем на його попередній посаді міністра промисловості і торгівлі, та потім помилуваний. Пізніше він був серед організаторів опозиційної партії «Демократичний вибір Казахстану», закритої рішенням суду.