Київ. 10 квітня. УНІАН. Ринок оцінки майна з метою оподаткування після введення нового порядку її проведення працює в нормальному режимі, про що свідчать вже більш як 90 тис. звітів про проведення відповідної оцінки, зареєстрованих у базі Фонду державного майна України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова виконавчої ради «Союзу оцінювачів України» Костянтин Черниш.

«Зараз вже виконаних і зареєстрованих в єдиній базі звітів про оцінку, яку веде Фонд держмайна, вже близько 90 тисяч таких звітів. Це лише говорить про те, що система податкової оцінки працює. Працює без зупинки ринку», - запевив Черниш.

Відео дня

«Робота відбувається достатньо якісно, тому що не так багато є незадоволених замовників за результатами виконаних звітів і, в принципі, ця система справляється з тим завданням, для якого уряд упроваджував її», - сказав експерт.

Крім того, присутній на прес-конференції партнер оцінної компанії «Аргумент» Сергій Хмара відзначив, що після введення нового порядку оцінки з метою оподаткування, оцінка проводиться якісніше і швидше – звіти про оцінку готують впродовж дня. Він також спростував заяви, що раніше звучали, про монополізацію ринку оцінки.

«Ніякої монополії в цій оцінці немає, адже вже більш як 500 компаній існує на ринку, які займаються нею», - заявив Хмара.

Разом з тим, директор оцінної компанії «Експерт ІН» Роман Новичевський звернув увагу на те, що після введення нових правил оцінки на ринку припинилися зловживання із заниженням оцінної вартості майна недобросовісними оцінювачами.

«Головний позитив, який привніс новий порядок, – це факт того, що він унеможливлює певні договірні відносини між оцінювачем і замовником оцінки. Практика та історія показують, що якщо раніше оцінну компанію обирали за принципом, хто з компаній, які є на ринку, оцінить дешевше, то на сьогоднішній день фінальний вибір споживача падає на того, хто оцінить нормально, швидко, якісно і правдиво», - наголосив Новичевський.

За його словами, заниження вартості майна оцінювачами стало неможливим за рахунок впровадження системи контролю якості роботи оцінних компаній і самих оцінювачів.

Водночас, Хмара визнав, що нова система роботи ринку оцінки з метою оподаткування також не ідеальна і учасники ринку спільно з профільними асоціаціями постійно шукають шляхи її вдосконалення. Зокрема, Хмара відзначив, що на конгресі оцінних компаній, що відбувся нещодавно, була створена робоча група з розробки альтернативної системи якості в оцінній діяльності.

У свою чергу, Черниш нагадав, що під час Всеукраїнського з'їзду оцінювачів, що відбувся на початку квітня в Києві, його учасники зажадали від української влади не допустити скасування нового порядку оцінки з метою оподаткування.

Як повідомляв УНІАН, з 1 листопада 2013 року набув чинності новий порядок оцінки майна з метою оподаткування, нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, затверджений постановою Кабінету міністрів України №231.

Після цього, при здійсненні операцій з рухомим і нерухомим майном потрібно обов'язково одержувати оцінку його вартості. При цьому оцінювати вартість майна тепер можуть лише фахівці зі спеціальним свідоцтвом. А сама оцінка може здійснюватися лише за допомогою спеціальної автоматизованої програми, яка покликана усунути випадки заниження оцінної вартості майна недобросовісними оцінювачами.