Київ. 10 квітня. УНІАН. Більш як 100 бізнес-асоціацій зі всієї України виступили за створення єдиної організації, яка б об'єднала представників малого і середнього бізнесу для вирішення проблем і відстоювання інтересів підприємців.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координатор ініціативної групи створення національної платформи малого і середнього бізнесу Юлія Веретельникова.

“Ми хочемо зробити так, щоб у малого бізнесу не було перевірок, щоб малий бізнес можна було за один день зареєструвати, легко одержати кошти, мінімум перевірок і навантажень, і щоб його було легко закрити. ...Національна платформа малого і середнього бізнесу - це об'єднання бізнес-асоціацій, які працюють в секторі малого і середнього бізнесу, і аналітичних експертних організацій, які також займаються цією проблематикою. Ми хочемо створити платформу для консолідації сил малого і середнього бізнесу і побудови діалогу з владою”, - сказала Веретельникова, додавши, що створення такої організації було обговорене в рамках "Форуму малого і середнього бізнесу: виклики на 2014-2017", який відбувся днями в Києві.

Відео дня

За словами Веретельникової, об'єднання вирішуватиме питання, які не можуть бути вирішені учасниками ринку окремо або якщо вони актуальні для всіх підприємців, а також проблеми бізнесу, які потребують серйозної експертної оцінки.

Веретельникова повідомила, що в першу чергу об'єднання ініціюватиме низку законопроектів, які дозволять покращити умови ведення бізнесу в Україні.

“Ми вже почали підготовку так званого “пакета 40+” - це напрацьований пакет від малого і середнього бізнесу, пакет законодавчих ініціатив, які зараз необхідно в короткий термін активізувати і проаналізувати”, - сказала Веретельникова.

Серед перших ініціатив, які будуть запропоновані уряду і парламенту, експерт називає зменшення адміністративного тиску на бізнес, протидію корупції, а також можливість для малого і середнього бізнесу мати доступ до фінансування.

У свою чергу експерт із законодавства “Центру громадськї експертизи” Любомир Чорній зазначив, що організація розроблятиме законопроекти, які стосуватимуться питань покращення якості роботи малого і середнього бізнесу.

“Ми самостійно будемо розробляти та ініціювати законопроекти, які дійсно зможуть покращити ведення малого і середнього бізнесу в Україні. Також ми аналізуватимемо якість державної політики щодо підтримки малого і середнього бізнесу”, - сказав Чорній.

За словами експерта, підприємці на сьогоднішній день вже позначили пріоритетні галузі, які потребують реформ. Зокрема, це ліцензування і дозвільна система, захист майнових прав, перевірки бізнесу, запобігання корупції, податкова і фіскальна система, пенсійна система і соціальне страхування.

Експерти розраховують, що в найближчі 5-10 років у разі постійної роботи платформи спільно з держорганами ведення малого і середнього бізнесу в Україні значно полегшиться і з'явиться значно більше підприємців.

Як повідомляв УНІАН, міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета вважає, що головним потенціалом розвитку вітчизняної економіки є зростання малого і середнього бізнесу, можливості якого зараз практично не реалізуються.

Раніше Мінекономрозвитку повідомило про намір розширити доступ малого і середнього бізнесу до дешевих фінансових ресурсів. Для цього пропонується використовувати систему комерційних і державних банків, а також здешевити кредити шляхом відкриття спеціальної кредитної лінії, при цьому особливу роль відводять Європейському інвестиційному банку.