Київ. 10 квітня. УНІАН. Фонд державного майна (ФДМ) України безпідставно відмовляє оцінним компаніям в отриманні сертифікату на право здійснення діяльності з оцінки майна для цілей оподаткування.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив представник оцінної компанії «Нотаріус» Максим Гирик, слова якого підтвердили представники інших оцінних компаній.

«Перед вами сидять представники компаній, які працюють на ринку, і співробітники цих компаній мають практичний досвід діяльності більш як 16 -17 років – тобто практично з моменту зародження оцінювачів на території України. Ці компанії виконали абсолютно всі вимоги, які були прописані в нормативних документах Фонду держмайна України. І одні з перших на території України, тобто до серпня 2013 року, подали повний пакет документів для отримання сертифікату суб'єкта оцінної діяльності для того, щоб працювати в цьому напрямі, незважаючи на абсурдність і суперечність його норм», - сказав Гирик.

Відео дня

«Проте до сьогодні - а минуло вже більш як 8 місяців, хочу зазначити, - жодна з присутніх тут компаній не одержала сертифікат суб'єкта оцінної діяльності. Дістаючи неодноразово відмови Фонду держмайна, маючи лише прискіпування до програмного документа, який називається «Система управління якістю», - додав він.

При цьому Гирик зазначив, що таким чином на ринок було недопущено близько 10 тисяч оцінювачів, які працювали на ринку раніше, – до ухвалення нового порядку оцінки в цілях оподаткування, яким і була запроваджена сертифікація оцінювачів Фондом держмайна.

У свою чергу, представник оцінної компанії «Олімп Консалтинг» Андрій Гусельников, також присутній на прес-конференції, додав, що запровадження нового порядку оцінки фактично призвело до монополізації цього ринку, який оцінює приблизно в 400 млн. грн.

«Нас просто не пускають на ринок. Тому міф про те, що всі, хто хотів займатися цією діяльністю, вже це зробили – насправді це не так», - сказав Гусельников.

При цьому, як заявив представник оцінної компанії «Тріалекс» Олексій Мархоцький, одержують сертифікат на право проведення оцінки в цілях оподаткування лише ті суб'єкти оцінної діяльності, які уклали з «Українським інститутом управління якістю в оцінній діяльності» договір на використання розробленої інститутом програми для автоматичного розрахунку оцінки майна. За словами Мархоцького, роялті за використання цієї програми становить 80%.

Як заявив представник відкритого клубу незалежних оцінювачів «ВІКНО» Андрій Філін, таким чином, «Український інститут управління якістю в оцінній діяльності» став монополістом на ринку оцінки для цілей оподаткування, а вартість оцінних послуг збільшилася в рази – з 300 грн до 1,5 тис. грн.

По завершенню прес-конференції, її учасники висловили наміри відстоювати свої права в різних судових інстанціях, а також звертатися до нової української влади з проханням усунути корупційні схеми на ринку оцінки, які спричинили монополізацію галузі.

Як повідомляв УНІАН, з 1 листопада 2013 року набув чинності новий порядок оцінки майна для цілей оподаткування, нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, затверджений постановою Кабінету міністрів України №231.

Після цього, при здійсненні операцій з рухомим і нерухомим майном потрібно обов'язково одержувати оцінку його вартості. При цьому оцінювати вартість майна тепер можуть тільки фахівці із спеціальним свідоцтвом. А сама оцінка може проводитися лише за допомогою спеціальної автоматизованої програми, яка покликана усунути випадки заниження оцінної вартості майна недобросовісними оцінювачами.