Київ. 10 квітня. УНІАН. Озброєні люди 31 березня 2014 зробили спробу захоплення газобетонного заводу «Енерджі продакт» в Новій Каховці. Про це сьогодні,  на прес -конференції заявив директор підприємства Микола Шиян.

«На територію заводу намагалося проникнути близько 50 осіб в касках , бронежилетах і формі , озброєних битами і арматурою. Колектив підприємства разом із співробітниками правоохоронних органів відбив спробу захоплення , - повідомив Шиян , - Наступного дня після інциденту міліцією був затриманий автобус , в якому знаходилися близько сотні
«тітушек» , що прямували до Новії Каховки на територію ТОВ «Енерджі продакт ».

За словами директора заводу , «ініціатором спроби захоплення виступив Дмитро Васильєв , який вважається довіреною особою Івана Винника - колишнього директора підприємства».

Відео дня

Шиян зазначив , що Винник і Васильєв були відсторонені від виконання службових обов'язків ще в 2013 році за підозрою в шахрайських діях. «Пан Винник залишив завод в стані банкрутства , були встановлені факти службових зловживань : кошти підприємства виводилася через наближених до директора осіб . Зокрема , один з екс - топ -менеджерів заводу - Сергій Бабій за розпорядженням Винника отримав матеріальну допомогу в сумі 20 мільйонів гривень. І це в той час , коли звичайні робітники не отримували заробітну плату протягом кількох місяців » , - зазначив директор підприємства.

Олександр Лисенко , представник «Альфа - банку» ,  який є кредитором підприємства з 2008 року , підкреслив , що стосовно колишнього керівництва підприємства було відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайських дій . Однак , факти підробки довіреностей , на підставі яких виводилися активи, що не розслідувалися попередньою владою. Представник Банку підкреслив , що питання захисту прав кредитора є одним з найактуальніших на сьогоднішній день для української банківської системи , і висловив надію на якнайшвидше розслідування кримінальних справ.

«У результаті дій Винника ТОВ « Енерджі продакт »змушене було в листопаді звернутися за кредитом в« Альфа -Банк » для відновлення зупиненої роботи . Попередній менеджмент вивіз документацію , офісне обладнання , оргтехніку і навіть автобус , на якому співробітники їздили на роботу » , - підкреслив Лисенко.

Також директор підприємства зазначив: « занепокоєння співробітників підприємства викликає і той факт , що напередодні захоплення , без пояснення причин , територію газобетонного заводу покинули бійці Державної служби охорони (ДСО) , тим самим порушивши умови договору ( відомча охорона повинна була залишатися на заводі до 2 квітня 2014 включно ) . Наразі керівництвом заводу направлено відповідний запит для з'ясування обставин до ДСО , проте , станом на 10 квітня відповідь так і не отримана ».

ТОВ «Енерджі продакт» є містоутворюючим підприємством , яке забезпечує роботою близько 300 сімей і стимулює роботу суміжних підприємств . Співробітники отримують офіційну заробітну плану і повне соціальне забезпечення .

Довідка: ТОВ «Енерджі продакт » : (м. Нова Каховка , колишній завод ТОВ " Завод будівельних матеріалів № 1 " ) - одне з найбільших підприємств з виробництва газобетону в Східній Європі. Потужність підприємства становить 450 тис. куб. м на рік. Виробничі площі складають більше 30 000 м2.

На сьогоднішній день підприємство працює без зобов'язань перед кредиторами. Заробітна плата виплачується своєчасно .