Київ. 9 квітня. УНІАН. Технічні кандидати дозволяють основним політичним силам отримувати на 1,5-2% більше голосів на виборах за умови присутності у виборчих комісіях представників їхніх технічних партій.

Про це свідчать результати статистичного дослідження, проведеного моніторингово-аналітичною групою «ЦИФРА» на основі парламентських виборів 2012 року, що були презентовані під час прес-конференції в УНІАН.

«Українська система виборчої адміністрації дозволяє основним політичним гравцям заохочувати до участі у виборах бюрократичні політичні партії та кандидатів для того, щоб одержати контроль над адміністративними процесами, що відбуваються у виборчих комісіях», - зазначив керівник моніторингово-аналітичної групи «ЦИФРА» Назар Бойко.

Відео дня

«Проведене дослідження на основі даних із парламентських виборів 2012 року демонструє, що ВО «Батьківщина» і Партія регіонів одержували підвищені результати за умови присутності в комісіях представників їхніх технічних партій», - сказав він.

Коли усі показники: активність виборців (явка), відсоток проведених замін членів ДВК, локалізація та розмір ДВК встановлено на середніх значеннях, очікуваний результат для Партії регіонів на сході України становить 61% голосів виборців. Однак якщо ПР контролює весь керівний склад комісії через технічні партії, або ж позиція голови ДВК належить ПР, а секретаря і заступника голови – підконтрольним ПР технічним партіям, тоді ПР в середньому одержує на 2% вищий результат, йдеться в матеріалах дослідження.

Також зазначається, що для ВО «Батьківщина» на заході України, коли усі показники встановлено на середніх значеннях, очікуваний результат становить 39,5% голосів виборців. Однак якщо ВО «Батьківщина» контролює весь керівний склад комісії через технічні партії, тоді ця партія в середньому одержує на 1,5% вищий результат.

«Показники засвідчують, що технічні партії насправді здійснюють вплив, і що як владні, так і опозиційні сили одержують переваги від використання таких зв’язків. На сьогодні існують усі підстави вважати, що подібні механізми впливу будуть застосовуватись і на президентських виборах 25 травня 2014 року», - резюмував Бойко.