Київ. 8 квітня. УНІАН. Робота київської компанії «Анте Медіам» (дата-центру «Парковий») дестабілізувалася в результаті перевищення повноважень правоохоронних органів, які в ході кримінального слідства 2 квітня відключили серверне устаткування центру.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив журналістам заступник директора компанії Денис Бурдук.

«Ми вважаємо, те, що відбувалося 2 квітня, було не зовсім законним. Правоохоронні органи мають повне право прийти до нас, пред'явити документи, провести слідчі дії, але ми категорично проти того, щоб вони втручалися в роботу устаткування - як клієнтського, так і нашого», - повідомив він.

Відео дня

Бурдук зазначив, що правоохоронні органи також перевищили свої повноваження, оскільки постанова на обшук була видана на саму будівлю, що належить компанії «Амадеус Ко», в якому «Парковий» більше року орендує приміщення під дата-центр. При цьому про компанію «Анте Медіам» в постанові не йшлося.

«Мало місце грубе перевищення повноважень з боку представників слідчих органів, внаслідок чого повністю дестабілізувалася робота ЦОДу (центру обробки даних - УНІАН) і як результат - було завдано збитків нашим клієнтам», - сказав заступник директора.

За словами Бурдука, в результаті «непрофесійних дій представників держави» деякі клієнти компанії більше години не мали доступу до інформації, розміщеної на серверному устаткуванні. При цьому дата-центр зазнав комерційних збитків, розміри яких зараз підраховуються.

«Після остаточного підрахунку збитків ми ухвалюватимемо рішення про відшкодування зазнаних втрат», - сказав він.

Присутній на прес-конференції член правління Інтернет асоціації України (ІНАУ) Олександр Ольшанський висловив стурбованість ситуацією, що склалася, оскільки подібні випадки «некваліфікованих дій силових органів непоодинокі і повторюються з року в рік».

«Цього разу все, на щастя, обмежилося збоями в роботі «Укрпошти» (клієнт дата-центру «Парковий» - УНІАН), згаслим інформаційним табло в аеропорту «Бориспіль» і кількома людьми, які застряли в ліфті. Але треба розуміти, що наступний подібний захід може закінчитися куди плачевніше», - зазначив він.

У свою чергу, присутня на прес-конференції голова правління ІНАУ Тетяна Попова додала, що уряду необхідно внести зміни в законодавство, що стосуються несанкціонованого втручання слідчих органів в «об'єкти критичної інфраструктури».

Як повідомляв УНІАН, комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій розробив законопроект, яким пропонується заборонити вилучати електронні носії інформації (комп'ютери, сервери, карти пам'яті тощо) під час проведення кримінального розслідування. На думку авторів законопроекту, для кримінального розслідування має значення лише інформація, що міститься на таких носіях інформації, «вилучення самих електронних носіїв є невиправданим».

Довідка УНІАН. Найбільший в Україні дата-центр «Парковий» було запущено в експлуатацію в травні 2013 року. Центр розташований у Києві на Парковій алеї і займає приміщення загальною площею 2715 кв.м. З них 930 кв. м займають чотирнадцять машинних залів, здатних вміщати 400 шаф з мережевим устаткуванням.

На другому поверсі будівлі, де розміщується дата-центр, розташований вертолітний майданчик колишнього президента Віктора Януковича. Будівництво будівлі почалося в жовтні 2010 року. Замовник будівництва – компанія «Амадеус Ко», генеральний підрядник - спільне українсько-французьке підприємство з іноземними інвестиціями «Основа-Солсіф».