Київ. 8 квітня. УНІАН. Кабінет міністрів України вже до кінця квітня може прийняти постанову про розширення переліку послуг, які громадяни зможуть одержувати в Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив Олександр Саєнко, радник віце-прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

«Це постанова для нас важлива тому, що вона включає найбільш популярні та масові для населення адмінпослуги. Тому що зараз паспорти, земельні відносини, реєстрація речових прав – це все послуги центральних органів виконавчої влади. Тому прийняття цієї постанови дозволить нам надавати такі послуги через Центри надання адміністративних послуг», - сказав Саєнко.

Відео дня

«Рішенням уряду Міністерству економіки доручено внести відповідний проект постанови до 16 квітня на розгляд Кабміну. Сподіваємося, в квітні ця постанова вже буде прийнята», - сказав він.

Разом з тим, присутні на прес-конференції експерти підтвердили необхідність прийняття цієї постанови для належного розвитку і більш ефективної роботи ЦНАПів в Україні.

«Держава поки що не передала до адміністративних центрів базові, популярні адміністративні послуги такі, як реєстрація місця проживання, паспорти, реєстрація суб'єктів господарювання, реєстрація нерухомості, земельні питання та інші. У деяких центрах ці послуги надаються тільки в пілотному, експериментальному режимі, але, в цілому, ці послуги залишаються за державою», - сказав на прес-конференції голова правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

За його словами, колишній уряд, зокрема, Міністерство юстиції України, більше року блокувало прийняття постанови про перелік послуг виконавчої влади, які мали б відійти до компетенції центрів надання адмінпослуг.

«Але ми дуже сподіваємося, що новий уряд і новий міністр юстиції зроблять все, щоб ця постанова була прийнята якнайшвидше», - заявив експерт.

Разом з тим, Тимощук відзначив, що в рамках реформи адміністративних послуг необхідно провести законодавчу децентралізацію базових адмінпослуг на рівень громад, а на проміжному етапі реформи адміністративно-територіального устрою – на рівень міст обласного значення і районів.

Довідка УНІАН. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, на сьогоднішній день в Україні працює 653 Центри надання адміністративних послуг (ЦПАУ) з 680, які з 1 січня мали бути створені в кожному місті обласного значення і кожному районному центрі. Серед основних завдань ЦПАУ: організація надання адміністративних послуг у найкоротші терміни і за мінімальної кількості відвідин заявників; спрощення процедури одержання адміністративних послуг і покращення якості їх надання; забезпечення інформування заявників про вимоги і порядок надання адміністративних послуг через ЦПАУ.