Київ. 3 квітня. УНІАН. Представники ВГО "По захисту прав людини" та Громадської ради з проведення люстрації закликають не поспішати з ухваленням люстраційного закону без узгодження з експертами та унеможливлення порушень прав громадян, закріплених у Конституції та законах.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили адвокати Ганна Колесник та Леонід Антоненко.

За словами Колесник, усі існуючі на сьогодні законопроекти про люстрацію "конфліктують не лише із Конституцією, але й законами України", інструменти, які пропонуються для люстрації, є проблематичними і не завжди справедливими.

Відео дня

Адвокат наголосила, що при звільненні з посад необхідно дослідити кожне факт порушень, якщо такий був. "А звільняти з посади людей, які мають досвід, лише за те, що вони працювали при владі Януковича, і призначати замість них нових - це неправильно", - сказала Колесник.

У свою чергу Антоненко зауважив, що "у списочному звільненні ми сенсу не бачимо - таке звільнення можно оскаржити в суді".

За його словами, так само в Конституційному Суді можуть оскаржити звільнення судді, оскільки їхнє звільнення регламентується Конституцією.

Крім того, адвокати заявили, що в разі винесення позитивних рішень щодо звільнення суддів, правоохоронців, посадовців та їхнього відновлення на посадах є небезпека бюджетних витрат у вигляді компенсацій.

При цьому експерти зазначили, що в люстраційному законі має бути передбачений так званий люстраційний реєстр, прямий доступ до засідань люстраційних комісій, у тому числі за допомогою технічних засобів, чітко визначені та прописані критерії люстрації тощо.

"Ми розуміємо, що громадяни хочуть бачити покарання для тих, хто незаконно діяв, але тут не треба поспішати. Треба врахувати думки і пропозиції експертів", - сказали правники, представники ВГО "По захисту прав людини" та Громадської ради з проведення люстрації.