Київ. 3 квітня. УНІАН. Наступного тижня будуть перші експертні оцінки збитків, завданих анексією Російською Федерацією території українського півострова Крим.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко під час прес-конференції в УНІАН.

«На наступному тижні будуть перші експертні оцінки наших збитків по Криму, вони будуть стосуватися майна Міністерства енергетики, тобто це шельф, «Чорноморнафтогаз», вони будуть стосуватися Міністерства інфраструктури – це наша залізниця, наші об’єкти нерухомості, дороги, кораблі, літаки, які залишилися на території Криму, вони будуть стосуватися майна Державного управління справами – санаторно-курортного господарства, об’єктів культурної спадщини», - зазначив він.

Відео дня

Петренко зауважив, що «по цьому блоку майна ми отримаємо ринкову вартість його і зможемо сформулювати вимоги щодо відшкодування збитків з боку РФ за ті протизаконні дії, які вони вчинили на території Криму».

Також він додав, що «питання майбутньої судової перспективи цих справ, на моє глибоке переконання, для України є позитивним. Оскільки зараз усі міжнародні інституції визнали протиправність дій РФ».

Як повідомляв УНІАН, 16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, хто взяв участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

17 березня нелегітимний парламент Криму проголосив регіон незалежною суверенною державою - Республікою Крим – і звернувся до Росії з пропозицією про прийняття Республіки Крим до складу РФ як нового суб'єкту зі статусом республіки.

18 березня у Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Міністерство закордонних справ України заявило рішучий і категоричний протест проти визнання РФ самопроголошеної Республіки Крим як суб'єкта міжнародного права. МЗС України підкреслює, що підписання угоди про приєднання Криму до РФ не має нічого спільного з демократією, правом і здоровим глуздом.