Київ. 3 квітня. УНІАН. Міністр юстиції Павло Петренко закликав депутатів Верховної Ради України прийняти закон про відновлення довіри до судової системи на найближчому пленарному тижні.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН.

«Я звертаюся до представників українського парламенту з проханням, щоб цей закон був прийнятий на найближчому пленарному тижні. Це необхідно як для українців, так і для самої судової системи. Я переконаний, що цей закон не може бути кардинально змінений від тої редакції, яка була проголосована в першому читанні», - зазначив Петренко.

Відео дня

«Законопроект про відновлення довіри до судової системи пов'язаний з перевіркою дій суддів, які були втягнуті в політичні репресії та переслідування і через процедуру очищення судової системи – відновлення довіри до цієї системи», - наголоси він.

«Цей законопроект надзвичайно важливий, оскільки на сьогодні рівень легітимності судової системи близький до нуля, суспільство не сприймає суди на жаль – це провина, в першу чергу влади, ми розуміємо, що ті помилки попереднього режиму, який фактично намагався створити ручний суд, але це і провина самого судового корпусу і тих суддів, які в супереч закону і Конституції виконували злочинні вказівки представників попередньої Адміністрації Президента», - повідомив міністр.

«Я є глибоким прихильником того, щоб цей закон був прийнятий якнайшвидше», - заявив він.

Петренко констатував, що «без проведення люстрації щодо тих суддів, прокурорів, слідчих та інших державних чиновників, які брали участь в переслідуванні та репресіях громадян, які фактично грабували бюджет, - ми не зможемо рухатись далі».