Київ. 3 квітня. УНІАН. Лідер руху "Третя українська республіка" Юрій Луценко заявляє, що завданням номер один є недопущення зриву президентських виборів в Україні.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН.

Луценко висловив переконання, що президент Росії робитиме все, аби зірвати президентські вибори.

Відео дня

"Вибори президента є не лише перезавантаженням української влади, а й життєва необхідність легітимації української влади в очах українського суспільства і міжнародної спільноти, тому питання номер один — не дати Кремлю зірвати вибори президента, які починаються 25 травня, і продовжаться, очевидно, у другому турі в червні”, - наголосив Луценко.

Політик підкреслив, що метою революції була не зміна прізвищ у владі, а зміна системи влади. “Тому це будуть не вибори, в звичайному сенсі цього слова — це буде укладання контракту на будівництво європейського дому... між суспільством і майбутнім главою держави. Фактично всі ми на Майдані вирвались з прогнилого радянського бараку УРСР. Та країна загинула, коли впав пам'ятник Леніну — ми покінчили з УРСР ”, - наголосив він.

Луценко підкреслив, що він, як і багато громадян, хотіли б почути від претендентів на президентську посаду, - в тому числі Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, - їх бачення плану розбудови нової країни. “Я категорично відкидаю президентські перегони як дискусію про те, як виглядає Юля, у що одягнутий Петро, звідки повернувся Кличко. Це не вибори для країни, яка хоче мати нову якість”, - наголосив він. Він наголосив, що має відбутися конкуренція планів команд.

Луценко зауважив, що лише після того, як ознайомиться з цими планами буде визначатись щодо підтримки того чи іншого кандидата. “Це не означає, що я буду проти Тимошенко, чи Порошенка, це не означає, що я за Тимошенко та Порошенка. Моя участь у виборчій кампанії зводиться до двох завдань: добитися і підтримати конкретні плани від однієї з команд, не важливо з якого табору вони вийдуть, важливо, щоб вони відповідали завданням Майдану”, - підкреслив Луценко.

Більше того, він обіцяє, що змушуватиме і Тимошенко, і Порошенка до співпраці. “Нам треба об'єднання президента, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради», - наголосив він і додав, що така ідея «є не лише популярною в народі, але й була б надзвичайно важливою відповіддю на плани Путіна по дезорганізації Української держави”.

Крім того, він висловився за необхідність проведення дострокових парламентських виборів, ухвалення нової Конституції, а також висловився за формування нової політичної сили, яка б відповідала сучасним вимогам.

Також він висловився категорично проти впливу олігархів на українську політику. "Пану Фірташу і Льовочкіну я би порекомендував готуватись до бесіди з правоохоронцями з нашими і зарубіжними, а не лізти в політику", - наголосив Луценко.