Київ. 1 квітня. УНІАН. Громадський моніторинг виявив, що реальні статки посадовців за часів президента Віктора Януковича суттєво перевищували їхні задекларовані доходи.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник моніторингової кампанії «Декларації без декорацій» Анатолій Стоян, громадські активісти зібрали та дослідили декларації 405 колишніх посадовців центральних і регіональних органів влади і порівняли за 2011-2012 роки їхні дані з тим, скільки насправді вони мають майна, нерухомості та коштів.

За словами Стояна, виявилося, що серед представників центральних органів влади «лідером у стилі життя», порівняно з офіційними доходами, був екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький: його статки у 500 разів перевищували задекларовані суми і становлять близько 800 млн грн.

Відео дня

Наступним іде екс-заступник міністра оборони Андрій Ігнатов, який у 2012 році отримав понад 2 млн грн доходу, а у банки вклав понад 37 млн грн, що перевищує задекларовані доходи у 17 разів.

Результати дослідження показали, що за сукупним доходом до п’ятірки «лідерів» входять: міський голова Харкова Геннадій Кернес (понад 16,3 млн грн), екс-губернатор Харківщини Михайло Добкін (понад 10,2 млн грн), колишній заступник голови КМДА Анатолій Голубченко (понад 4,7 млн грн), екс-міністр оборони Павло Лебедєв (понад 3,6 млн грн) та колишній міністр освіти і науки Дмитро Табачник (понад 2,7 млн грн).

Найбільшу суму зарплати у 2012 році отримав екс-голова НБУ Сергій Арбузов - понад 1,7 млн грн.

Що стосується земельних ділянок, то в цьому питанні «лідером» виявився Лебедєв - він і члени його родини володіють 61 ділянкою загальною площею майже 700 тис. кв. м. Також цей екс-посадовець володіє двома найбільшими будинками загальною площею понад 1900 кв. м. Найбільші квартири – загалом 6 - має у своєму розпорядженні родина екс-міністра агропромислової політики Миколи Присяжнюка загальною площею понад 1300 кв. м. Також Присяжнюк офіційно є найбагатшим власником банківських вкладів – його сума на рахунках у банках становить майже 41 млн грн.

Коментуючи результати дослідження, виконавчий директор Transparensy International Україна Олексій Хмара, зазначив, що зміст декларацій близько 18% екс-посадовців, доходи яких досліджували активісти, не відповідають їхньому способу життя.

Також активісти зазначили, що мають намір передати всі наявні матеріали до правоохоронних органів для вивчення, перевірки і прийняття відповідних рішень.

"Але ми переконані, що наші дані на 100% достовірні", - зазначили вони, запевнивши, що так само ретельно проводитимуть збір даних і щодо представників нової влади, оскільки вони, як і попередні посадовці, "є фактично вихідцями із одного політичного поля".

Своєю чергою начальник Антикорупційного відділу Міністерства юстиції України Андрій Кухарук повідомив, що чиновники вказують недостовірну інформацію у деклараціях про доходи, оскільки на сьогодні у законодавстві взагалі відсутній контроль за їхніми майновими деклараціями, немає механізму виявлення недостовірних даних, не передбачено санкції за неправдиві данні, а максимальний розмір штрафу за неподання декларації становить лише 435 грн.

Враховуючи це, зазначив Кухарук, зараз розробляється нововведення на законодавчому рівні, які мають врегулювати ситуацію, запровадити контроль і відповідальність за неправдиве декларування доходів, включаючи звільнення такого посадовця. Кухарук висловив сподівання, що у червні такий законопроект буде внесено на розгляд парламенту.