Київ. 1 квітня. УНІАН. У п'ятницю, 4 квітня, представник екс-голови правління НАК “Нафтогаз України” Євгена Бакуліна адвокат Валентина Теличенко оскаржить у Європейському суді з прав людини рішення суду про утримання її підзахисного від вартою.

Про це Теличенко повідомила на прес-конференції в УНІАН.

Теличенко зазначила, що в ході обрання запобіжного заходу Бакуліну було допущено ряд серйозних порушень, які надають їй впевненість в тому, що Європейський суд з прав людини стане на бік її підзахисного.

Відео дня

“Порушення під час затримання, коли людину намагаються зламати негуманним ставленням до неї, дуже подібні щодо попередніх в'язнів, які були визнані політичними. Мова йде про нічне судове засідання, про невручення повідомлення про підозру в належному порядку. Має місце порушення ст. 5 Європейської конвенції про порядок затримання на період досудового та судового слідства, а також порушення ст.3”, - сказала Теличенко.

Також вона висловила подив, що досить професійні судді, приймаючи рішення щодо обрання запобіжного заходу Бакуліну, обрали тримання під вартою.

“Якщо у відомій історії суддя Кірєєв - це був молодий суддя, який мріяв стати через 5 років обраним суддею, то в цій історії у нас дві особи з адміністративними посадами, які не лише мріють залишитися на цих посадах, але, напевно, мріють і про підвищення. Це і є механізм тиску на суддів”, - сказала адвокат.

Також Теличенко вважає, що колегія суддів, яка обирала запобіжний захід Бакуліну, не була призначена за допомогою комп'ютера, а шляхом втручання людини.

“Хтось із вас вірить, що комп'ютер такий нерозумний, що, вибираючи склад колегії, раптом вибрав голову суду і його першого заступника. Я в це не вірю. Протокол комп'ютерного розподілу не видається зацікавленим сторонам для того, щоб в ручному режимі можна було обрати суддів. Тобто замовні рішення як були, так і є”, - сказала Теличенко.

Крім того, вона вважає, що суд запропонував Бакуліну нереально великий розмір застави, знаючи точно, що у її підзахисного таких коштів немає. Вона зазначила, що суд не вивчав матеріальний стан її підзахисного, але водночас запропонував сплатити нереально велику суму у 1,5 млрд грн застави.