Київ. 31 березня. УНІАН. Українську соціальну мережу WEUA, ідея запуску якої була реалізована у зв'язку з інформаційною агресією з боку Росії, буде запущено з 1 квітня 2014 року.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив журналістам засновник соціальної мережі Богдан Оліярчук.

«Соціальна мережа WEUA буде запущена вже завтра, 1 квітня», - сказав він, закликавши українців бойкотувати не лише соціальні мережі ВКонтакте і «Однокласники», а й товари російського виробництва.

Відео дня

«На даний час ведеться інформаційна війна. Протягом кількох місяців ми спостерігаємо, як чорне називають білим, як тих людей, які є патріотами своєї землі, називають фашистами і екстремістами», - додав він.

Оліярчук відзначив, що бета-версія сайту була запущена ще рік тому, але загальний доступ для реєстрації буде доступний з 1 квітня.

«Вся ця ідея виникла ще рік тому... Ми розробили бета-версію сайту WEUA, у нас реєструвалися тисячі осіб, десяток з них стали волонтерами», - сказав Оліярчук, уточнивши, що після цього проект було припинено, і програмісти почали розробляти нову версію сайту.

Він також повідомив, що у найближчі 2 місяці до соціальної мережі планується залучити понад 1 млн користувачів. При цьому Оліярчуку важко відповісти, скільки грошей вже було витрачено на запуск сайту.

«Ми поки не готові сказати, скільки було витрачено на створення соцмережі», - сказав він.

За словами засновника проекту, на сьогодні розробкою інтернет-ресурсу займаються 22 програмісти, а сервери сайту розміщені у Львові. Соціальна мережа буде представлена трьома мовами: українською, російською і англійською.

Як повідомляв УНІАН, після окупації російськими військовими Криму нелегітимна влада АРК 16 березня провела незаконний референдум і заявила, що майже 100% тих, хто взяв у ньому участь, проголосували за приєднання Криму до Росії.

18 березня у Кремлі було підписано угоду про прийняття АР Крим і Севастополя до складу Росії.

З моменту окупації Криму на російському телебаченні і в мережі інтернет розпочалася потужна пропаганда проти України. За словами заступника секретаря РНБО Вікторії Сюмар, російський контент містить в собі ознаки закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України і пропаганди війни.

На початку березня 2014 року на вимогу Роскомнагляду у соціальній мережі ВКонтакте було заблоковано 13 співтовариств, присвячених акціям протесту на Майдані Незалежності в Києві, а також пов'язаних з українською націоналістичною організацією «Правий сектор». Співтовариства були заблоковані на території Російської Федерації.