Київ. 31 березня. УНІАН. Виробник будматеріалів компанія «Валькірія» (м. Київ) має намір звернутися до української влади з проханням запобігти спробі незаконного відчуження виробничих приміщень підприємства.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор «Валькірії» Олександр Бурлаченко.

«Ми після завершення прес-конференції подаватимемо заяву до вищої кваліфікаційної комісії суддів України, щоб оцінили правильність і адекватність дій Господарського суду. Ми звертатимемося до Генеральної прокуратури, до Комітету Верховної Ради з боротьби із корупцією і організованою злочинністю», - заявив Бурлаченко.

Відео дня

За його словами, необхідність такого звернення викликана незаконним рішенням столичного Господарського суду, який ухвалив повернути виробничі приміщення підприємства, придбані ще в 2002 році, їх попередньому власнику.

Як пояснив Бурлаченко, в 2002 році «Валькірія» придбала виробничі приміщення на вул. Пуховській в Києві у компанії «Спеценергобуд» - дочірнього підприємства «Київенергобуд». За його словами, було укладено відповідний договір купівлі-продажу. Таким чином, з 2002 року «Валькірія» була власником цих приміщень і приступила до запуску виробництва, встановлення устаткування тощо. Проте в 2006 році «Київенергобуд» звернувся до Господарського суду м. Києва із заявою про визнання договору купівлі-продажу цих приміщень недійсним, мотивувавши це тим, що вони, як єдині засновники «Спеценергобуду», не давали своєї згоди на здійснення операції купівлі-продажу в 2002 році. При цьому Бурлаченко відзначив, що в 2006 році керівництво «Валькірії», побоюючись втрати підприємства, було вимушене піти на підписання тристоронньої мирової угоди з «Київенергобудом» і «Спеценергобудом». За умовами цієї угоди, «Київенергобуд» визнавав права «Валькірії» на приміщення у разі перерахування за них суми в 1 млн. грн.

«Ми підписали мирову угоду і перерахували їм гроші. Таким чином, ми вже тоді вдруге сплатили за ці приміщення. Незважаючи на це, в 2013 році «Київенергобуд» (зараз компанія перебуває у стадії ліквідації й нею керує арбітражний керівник), після 7,5 років із моменту укладення мирової угоди, звертається до суду із заявою про перегляд постанови про затвердження укладеної між нами мирової угоди. Свою позицію в суді вони мотивували тим, що представник їх дочірнього підприємства «Спеценергобуд» нібито не мав права підпису, не мав повноважень на підписання цієї мирової угоди», - пояснив Бурлаченко, відзначивши, що за підсумками розгляду справи суд зобов'язав «Валькірію» повернути приміщення безпосередньо компанії «Киевенергобуд».

При цьому, за його словами, суд не мав права навіть розглядати цю заяву, тому як, згідно з українським законодавством, оспорювати подібні мирові угоди можна лише продовж перших 3 років. Бурлаченко також звернув увагу на те, що в процесі розгляду справи суд ігнорував всі заяви, клопотання і заперечення, які подавали юристи «Валькірії».

«При цьому ніде, в жодних документах, ні суд, ні компанія «Київенергобуд» не згадують про ті гроші, які ми їм сплатили», - сказав Бурлаченко, висловивши думку, що ці гроші ніхто повертати також не має наміру.

Крім цього, за словами гендиректора «Валькірії», виносячи постанову про повернення приміщень «Київенергобуду», суд не взяв до уваги, що вони перебувають в іпотеці у банку.

«У 2007 році наше підприємство уклало іпотечний договір з «Райффайзен Банком Аваль». Природно, юридичний відділ банку перевіряв правомочність цих приміщень, тому що без цього ми б не підписали договір. Зараз приміщення перебувають в заставі у банку», - сказав Бурлаченко.

У свою чергу, присутній на прес-конференції голова наглядової ради Всеукраїнського товариства виробників будматеріалів Іван Салій відзначив, що такі рішення українських судів фактично ведуть до знищення вітчизняного виробника. Він також пообіцяв, що асоціація всіляко підтримуватиме «Валькірію» в захисті її законних прав. Зокрема, Салій висловив намір звернутися до голови люстраційного комітету України при Кабінеті міністрів Єгора Соболєва і до уповноваженого уряду з питань антикорупційної політики Тетяни Черновол.

«Валькірія» - член нашого товариства і ми обов'язково її захищатимемо. Ми від товариства звернемося і до Єгора Соболєва і до Черновол», - сказав Салій.

Разом з тим, гендиректор «Валькірії» заявив, що компанія налаштована рішуче і боротиметься за свою власність всіма доступними законними методами. Зокрема, юристи компанії вже готують подачу апеляції на рішення суду.

Довідка УНІАН. ТОВ «Валькірія» (м. Київ) створена в 1999 році. Підприємство займається виробництвом незнімної опалубки з пінополістиролу для будівництва будинків. У 2013 році компанія виробила близько 300 домокомлектів. Виручка «Валькірії» становить близько 5-6 млн. грн на рік. Штат співробітників підприємства складається з 40 чоловік.