Київ. 24 березня. УНІАН. Моніторинг ситуації в Криму вказує на порушення низки базових прав населення півострова, заявляють українські спостерігачі.

Так, сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник моніторингової місії, координатор проектів Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Володимир Ханас розповів про результати моніторингу з дотримання прав людини в більшості міст Криму, проведеного з 14 по 23 березня.

Він зауважив, що ситуація наразі не підлягає однозначній оцінці, оскільки змінюється в Криму щодня.

Відео дня

“Зробити висновки з дотримання прав людини в Криму дуже важко. Там діє право сильного, право автомата, право озброєної зграї. Скажімо, з тих основних напрямків, якими ми займалися, конституційні права і свободи мають ті, в кого георгіївська стрічка, хто має прописку в Анапі, хто носить автомат з ознаками російських військ. Абсолютно повсюдно порушується право на професію, обмежується право громадянства. Це відбувається всюди”, - сказав Ханас.

Він зазначив, що найскладніша ситуація з дотриманням прав на професію у журналістів з українськими документами, “тому що наявність українського посвідчення є підставою для того, щоб вас, наприклад, безпідставно затримали”.

За його словами, є також порушення права на свободу пересування. “Наші монітори-волонтери пересувалися по одинці різними шляхами, не ризикували їхати групою, бо можуть затримати прямо в потязі, обшукати, забрати речі, техніку. Те саме стосується втрати майна. Часто забирають флешки, інші носії інформації, щоб інформація не просочилася через кордон. Ми те саме можемо говорити про свободу совісті. Це затримання священиків різних конфесій. Це різкий сплеск антисемітизму - з’явилися написи на синагогах...”, - розповів Ханас.

Щодо моніторингу ситуації 16 березня, під час референдуму у Криму, то він зазначив, що своє бачення місія викладе у підсумковому звіті, оскільки “поки що насправді важко сказати, що відбувалося того дня”. “Тому що хто хотів - той реєструвався, кого хотіли - того інформували, кого хотіли - допускали на виборчі дільниці. Журналістів не допускали на певні дільниці...”, - сказав Ханас.

Він сказав, що вся інформація буде систематизована разом з відеодоказами, свідченнями очевидців і передана Уповноваженому з прав людини в Україні.

Координатор проектів ІЦ «Майдан Моніторинг» звернув увагу, що президент Росії Володимир Путін сказав президенту США Бараку Обамі, що "проведення кримського референдуму цілком відповідало нормам міжнародного права і Статуту ООН". “Водночас монітори дотримання прав людини мають всі підстави стверджувати, що ситуація в АР Крим однозначно характеризується як така, що визначена Конвенцією ООН про захист цивільного населення в умовах війни, а саме: часткова окупація території країни, у випадку, коли цій окупації не чиниться жодний збройний спротив. Відповідно як діяти, як трактувати в цих умовах ситуацію — важко говорити, бо це вперше в сучасній історії і вперше з цим стикається Україна”, - заявив Ханас.

Представник офісу Уповноваженого ВР з прав людини Богдан Крикливенко додав, що моніторинговий проект відбувається за підтримки омбусмена.

“Очевидно, що такі ініціативи не можуть не мати підтримки, ми їх повністю підтримуємо. Тому що той масив порушень, які зараз спостерігаємо, - його охопити силами однієї організації практично нереально”, - зазначив він.

Крикливенко додав, що регіональне представництво Уповноваженого працює в Сімферополі, але зафіксувати всі порушення практично неможливо. “Тому як такі проекти, так і наша співпраця з індивідуальними експертами, які там зараз знаходяться, з журналістами, вона тривала, триває і буде тривати. І ми в постійному контакті обмінюємося інформацією, щоб максимально швидко приймати рішення, реагувати, оскільки ми бачимо, що є певна затримка в прийнятті рішень по Криму і ми не на один крок відстаємо, я маю на увазі офіційні органи влади, а на декілька”, - прокоментував Крикливенко.

За його даними, омбудсмен Валерія Лутковська також відвідувала Крим два тижні тому, коли там ще не був настільки суворий режим. Після цього вона відвідувала Херсон та прикордонні райони з Кримом, де зараз розташовано 6 проміжних міграційних пунктів, щоб реєструвати людей з Криму, які виїжджають через ситуацію, і надавати їм необхідну координаційну допомогу.

«Ми бачимо, що пласт проблем тільки піднімається, і кожен день інформація, яку ми отримуємо, вона, на жаль, не оптимістична, а лише показує, що ми ще тільки на початку того айсберга, який ми побачимо, і того масиву порушень прав, який буде щодо українських громадян, які там перебувають”, - заявив представник офісу омбусмена.

Присутній на прес-конференції експерт ІЦ «Майдан Моніторинг», представник Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов погодився з Крикливенком в тому, що це тільки початок: “Ми переживаємо перший етап, який, напевно, найближчим часом підійде до свого завершення. Можливо, на вулицях міст (Криму) буде менше озброєних людей, але проблеми тільки починаються. І найближчим часом ми станемо свідками того, як конфлікт перейде на рівень громадян. На другому етапі до порушень прав людини базових, які виникли внаслідок правового вакууму і відсутності роботи офіційних правоохоронних, правових інституцій, додадуться ще елементи громадянського конфлікту”. Зокрема, за його словами, через істерію та стан суспільства в Криму не виключено надалі, наприклад, цькування людей за українську мову чи уявний український акцент, підпали майна сусідів, замість персональних погроз кримським татарам факти насильства тощо.

Експерт вважає, що наразі необхідно посилювати офіс омбудсмена в Криму та створення широкої моніторингової мережі.

Як зазначалось на прес-конференції, моніторингова місія в Криму продовжується і здійснюється за підтримки програми „Верховенство права“ Міжнародного фонду „Відродження“ та добровільних пожертв громадян України.