Київ. 19 березня. УНІАН. Представники тюркського народу готові надати всебічну підтримку Україні у відстоюванні її територіальної цілісності та захищати кримських татар. У тому числі йдеться про надання матеріальної допомоги та готовність від 2 тис. до 5 тис. добровольців присягнути на вірність України для спільних дій з українськими збройними силами.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Національної ради тюрків карапапаків України, принц крові тюрків карапапаків Дашгин Гюльмамедов (НСТКУ).

Він сказав, що Крим - це тюркська земля, яка належить кримським татарам. “Президент Туреччини в 1991 році визнав територіальну цілісність України і віддав права Туреччини на Крим Україні. Кримські татари неодноразово заявляли, що бачать своє майбутнє в складі України”, - зазначив Гюльмамедов.

Відео дня

Він наголосив, що тюрків карапапаків в Україні проживає 130 тис. і всі вони підтримують кримських татар и готові захищати свою державу і територіальну цілісність України.

“У Криму вирішується не тільки доля України. У Криму вирішується доля і Казахстану, і Азербайджану. Після того, як Крим буде повністю окупований, після того, як Росія досягне того, що світ змириться з цим, агресія почнеться в Азербайджані, в Казахстані. У нас є інформація, що в Казахстані вже готується імітація Майдану проти Назарбаєва, щоб там організувати народні хвилювання. Після того, ті області Казахстана, де живуть росіяни, теж будуть кричати: “Ми хочемо в Росію”, - заявив він.

За словами голови Національної ради тюрків карапапаків України, і прості люди, і представники еліти, громадські діячі в Туреччині, Казахстані, Азербайджані, Киргизстані, в інших регіонах, де проживають тюркські народи, дуже обурені тим, що Крим окупований Росією.

“Ми всі знаємо, що окупація Криму буде спрямована проти кримськотатарського народу. Я думаю, що в Криму - це не тільки російсько-українське протистояння, це одночасно мова йде про честь всього тюркського світу. Якщо ми не зможемо захистити 300 тисяч кримських татар, значить ми ні на що не здатні”, - сказав Гюльмамедов.

“Я вам як представник тюрків карапапаків скажу, що мені пишуть і звертаються представники тюркських народів. Вже 2 тис. чоловік заявили і готові дати присягу Українській армії і захистити кримських татар та територіальну цілісність України. Прості представники тюркського світу не будуть просто заплющувати очі на те, що Російська Федерація почала дії там. Це фактично почався геноцид кримськотатарського народу, який є корінним населенням Криму, тюркського народу”, - сказав Гюльмамедов.

Разом з тим, за його даними, Українську армію можуть підтримати до 5 тис. добровольців з числа представників тюркського світу. Вони чекають лише тому, що ще є сподівання, що політики “прокинуться”.

“Ми проти війни, ми не хочемо, щоб молоді люди загинули, щоб діти залишились без батьків, не хочемо, щоб в Криму знову пролилася кров”, - підкреслив він.

За словами Гюльмамедова, добровольці не є громадянами України, а це громадяни, зокрема, Німеччини, Туреччини, Азербайджану, Грузії. “Вони готові звернутися у посольства України, які знаходяться на території їхніх країн, в будь-який час написати заяву, прилетіти в Україну і дати присягу. Я скажу тільки, що з них 500 людей — це офіцери”, - зазначив Гюльмамедов.

Присутній на прес-конференції голова Партії "Майбутнє Азербайджану" Агасіфа Шакіроглу нагадав, що подібна ситуація була в 1992 році в Нагірному Карабасі.

“На цей момент частина території Азербайджану окупована. Тому ми розуміємо, що зараз відбувається в Україні. Ми вважаємо, що світова спільнота та ООН і Рада Європи повинні приймати рішучі заходи. І разом з ними ми будемо підтримувати вас і територіальну цілісність вашої держави”, - заявив Шакіроглу від імені прихильників очолюваної ним партії, яка за його словами, має гарні рейтинги серед політсил Азербайджану.

Гюльмамедов також висловив впевненість, що Україні допомагатимуть і арабські країни, які не теж не зможуть бути осторонь проблем мусульманських народів у світі.

“Якщо уряди цих країн і будуть тихо сидіти, то знайдуться ті шейхи, які готові надати гуманітарну допомогу своїм мусульманам та Українській державі, яка не дискримінувала мусульман України і туркомовних народів”, - зазначив він.

Зокрема Гюльмамедов звернув увагу на Туреччину, де за його словами, зараз всі знають, що Кримський півострів потрібен Росії, щоб організувати там військову базу для тиску на Турецьку Республіку. “Офіційна Туреччина заявила свою позицію, але є неофіційна Туреччина, яка думає, як допомогти кримськотатарському народу, як допомогти українцям”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого Росія окупувала Крим, 16 березня нелегітимна влада Криму провела незаконний референдум і заявила, що майже 100% тих, хто взяв у ньому участь, проголосували за приєднання півострова до Росії.

18 березня у Кремлі Путін і нелегітимні керівники Криму підписали договір про входження Криму і Севастополя до складу РФ.