Київ. 14 травня. УНІАН. Перший заступник голови Конгресу громадянського суспільства України Олег Богініч вважає, що без побудови громадянського суспільства докорінних змін в державі не буде.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, життя та розвиток України - занадто серйозна справа, щоб довіряти її тільки політикам. Експерт зазначив, що за останні 20 років українці стали свідками руйнації економіки, тотальної корупції, занепаду моралі та духовності тощо. Він висловив жаль, що провідні політики не хотіли дослухатись до пропозицій громадянського суспільства, в тому числі Конгресу громадянського суспільства України.

Відео дня

На думку Богініча, ігнорування таких пропозицій фахівців та експертів протягом багатьох років призвело до того негативного сценарію, свідками якого українці є сьогодні. Він вважає, що зараз знову робляться такі ж помилки.

"Потрібно відмовитись від існуючих принципів організації держави на користь ідеї формування громадянського суспільств, розбудови людського чинника, інвестиції в людину - в сферу освіти, здоров'я, соціального забезпечення", - наголосив Богініч. Він підкреслив, що держава має бути службовим інструментом в руках суспільства для задоволення його потреб.

Богініч наголосив, що потрібно встановити серйозний контроль громадянського суспільства за посадовцями, суддями тощо. Зокрема, необхідно передбачити щорічний звіт всіх посадових осіб, починаючи з Президента, перед громадянами, і несхвалення такого звіту тягнуло б їх відставку.

Сьогодні, на думку Богініча, крім контролю за владою, дуже важливо переглянути все законодавство, ухвалене за часів президентства Віктора Януковича на предмет дотримання прав громадян, а також провести повний аудит всіх державних органів щодо виявлення корупційних діянь.

Він зауважив, що сьогодні ці проблеми наочно проявляються в Криму. "Ми проспали Крим", - сказав експерт. Він вважає, що якби влада дослуховувалась до думки кримчан, сьогодні, навіть якби і відбулось захоплення влади, захищати територіальну цілісність України вийшло б набагато більше кримчан.

Богініч закликав нову владу до співпраці, зауваживши, що його організація готова надавати будь-яку допомогу в процесі формування громадянського суспільства в Україні.